Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.05.2011. 14:40

Asteroid YU55 

Ogroman asteroid približava se Zemlji

Asteroid će u studenom ove godine proći između Mjeseca i Zemlje i neće biti prijetnja našem planetu, javlja NASA

Ogroman asteroid približava se Zemlji

Veliki asteroid promjera oko 400 km i mase od 55 milijuna tona približava se Zemlji. Prema proračunima znanstvenika, asteroid neće ugroziti Zemlju, a biti će vidljiv pomoću amaterskih teleskopa između 8. i 9. listopada kada će nam biti najbliži (0,85 lunarne udaljenosti do Zemlje). Astronomi navode kako će ovo biti odlična prilika gledati asteroid iz takve blizine, kakva nam se neće ukazati do 2028. godine kada će nam se približiti asteroid 2001 WN5 koji će pokraj Zemlje proći na 0,60 lunarne udaljenosti.

 u slučaju da promijeni putanju i udari u Zemlju, posljedice bi bile katastrofalne 

Asteroid naziva YU55, je tipa C, a NASA ga je stavila u kategoriju "Potencijalno opasnog objekta", no pojašnjava kako nema opasnosti od sudara sa Zemljom u najmanje sljedećih 100 godina, ukoliko ostane na postojećoj putanji.

U slučaju da YU55 ipak nekako promijeni putanju i sudari se sa Zemljom, posljedice bi bile strašne, na mjestu udara oslobodila bi se energija ekvivalentna 65.000 nuklearnih bombi, te bi nastao krater širi od 10 kilometara i dublji od 600 metara, a veliki dio života na Zemlji bi bio doveden u pitanje.

Animacije putanje i prolaska YU55 pokraj Zemlje i Mjeseca

yu55 animacija putanje


Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Zemlja svemir YU55
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->