Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.12.2012. 11:03

Asteroid u vreći 

NASA želi uloviti asteroid i dovesti ga u orbitu oko Mjeseca

Američka svemirska agencija traži od Bijele kuće 2,58 milijardi dolara za hvatanje asteroida.

NASA želi uloviti asteroid i dovesti ga u orbitu oko Mjeseca

Projekt koji je ovih dana NASA predstavila Bijeloj kući nismo vidjeli ni u SF filmovima B produkcije.

Njihova ideja je uloviti asteroid mase od 500 tona i promjera 15 metara, odvući ga u orbitu Mjeseca i koristiti kao polazišnu bazu za buduće misije na Mars.

Projekt se sastoji od bespilotne letjelice koja bi u svemir bila lansirana pomoću rakete Atlas V, te bi se približila jednom od asteroida koji stižu iz asteroidnog pojasa u blizinu Zemlje i Mjeseca, a potom izbacila svojevrsnu vreću kojom bi ga obujmila. Nakon toga bi pomoću potisnika s oko 300 kg goriva zaustavila asteroid u kretanju i električnim motorima ga odvukla u orbitu Mjeseca, te postavila u stabilnu putanju, gdje bi se potom mogao koristiti za istraživanje, prikupljanje resursa i gradnju orbitalne baze.

NASA je ovaj projekt razvila sa Sveučilištem Caltech, te vjeruje kako bi mogao biti realiziran kroz idućih 10 do 12 godina.

Među ciljevima projekta također se navode detekcija malih asteroida i razvoj sustava za odvraćanje opasnih svemirskih tijela koja prijete Zemlji, kao i istraživanja o mogućnosti njihove eksploatacije.

Rudarenje na asteroidima također planira i privatni konzorcij Planetary Resources kojeg između ostalih financiraju Googleovi gurui Eric Schmidt i Larry Page. Planetary Resources ima namjeru 2016. godine rudariti na asteroidu 1999 RQ36 i donijeti uzorke na Zemlju. Asteroid 1999 RQ36, za koji tvrtka još uvijek traži adekvatno ime, bogat je ugljikom, ključnim elementom u razvoju organskih spojeva, pa se stoga vjeruje kako bi mogao pružiti brojna znanstvena saznanja o nastanku života u svemiru.

Izvor: Daily MailVezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Mjesec Caltech
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->