Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.08.2019. 13:39

Aitken 

NASA pokrenula superračunalo za slijetanje na Mjesec

Aitken će se koristiti za pokretanje kompleksnih svemirskih simulacija kao i za program Artemis.

NASA pokrenula superračunalo za slijetanje na Mjesec

NASA-in istraživački centar Ames otvorio je novo modularno superračunalno postrojenje u Silicijskoj dolini, koje će koristiti više od 1500 znanstvenika iz brojnih centara američke svemirske agencije. Osim što će pružati više računalne snage, novo postrojenje će drastično smanjiti potrošnju vode i energije potrebne za klasično hlađenje takvih sustava.

U prvom modulu postrojenja pokrenuto je novo superračunalo Aitken koje će biti na raspolaganju NASA-inim znanstvenicima za potrebe izvođenja najzahtjevnijih simulacija poput lansiranja, letova i slijetanja letjelica, uključujući program landera Artemisa, koji bi trebao vratiti Amerikance na Mjesec i na njegovu površinu dovesti prvu Amerikanku 2024. godine.

Aitken može pokretati simulacije do 3,69 petaflopa i ima pohranu od 221 TB. Njegovih 1.150 čvorišta i 46.080 jezgri pokreće HPE SGI 8600 sustav koji koristi drugu generaciju Intel Xeon procesora s Mellanox InfiniBand networkingom.

Zahvaljujući novim rješenjima u hlađenju u kombinaciji vanjskog zraka, tehnologije ventilatora, modularnog dizajna i novog sustava za cirkulaciju vode, superračunalno postrojenje godišnje uštedi oko 2 milijuna kilovatsati energije i više od 3 milijuna galona vode. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->