Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.03.2019. 10:06

Studija 

NASA i ESA proučavaju utjecaj umjetne gravitacije

Dobrovoljci će tijekom ovog eksperimenta morati provesti 60 dana u krevetu.

NASA i ESA proučavaju utjecaj umjetne gravitacije

U ESA-inom njemačkom svemirskom centru u Koelnu (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt - DLR), ESA i NASA će pri puta zajednički provesti studiju o utjecaju umjetne gravitacije na ljude, pri čemu će dragovoljci ležati 60 dana u krevetu, pod kutom koji će odvoditi krv dalje od njihovih glava, a prvi puta će se u testiranju koristiti i DLR-ova centrifuga za stvaranje gravitacije. Ležanje u krevetu se već duže vrijeme koristi za imitiranje promjena u tijelima koje nastaju u uvjetima mikrogravitacije. Na ISS-u astronauti dnevno moraju provesti 2,5 sata u vježbanju na specijalnim spravama, kako bi im se smanjio učinak mikrogravitacije na tijelo, a znanstvenici vjeruju da bi dodavanje umjetne gravitacije moglo predstavljati ključ za uspješnost provođenja dugotrajnih misija u svemiru.     

Tijekom studije, 24 sudionika  će u krevetu ležati punih 60 dana, a nakon tog razdoblja će imati dodatnih 29 dana za aklimatizaciju i oporavak. Njihovi kreveti će biti pod nagibom od 6 posto te će se osigurati da im ramena ostanu čitavo vrijeme u dodiru s madracem, kako bi krv u njihovim tijelima kolala dalje od glave. 

Jednom dnevno odabrani sudionici će ležati u DLR-ovoj centrifugi koja će omogućiti da krv kola nazad prema njihovim nogama, što će omogućiti znanstvenicima da otkriju potencijal umjetne gravitacije u kombinaciji s učincima bestežinskog stanja. Pored toga provodit će se i drugi eksperimenti za proučavanje kardiovaskularnog sustava, snage mišića, metabolizma i kognitivnih performansi.

Bez obzira na rezultate studije, teško je očekivati da će se u svemiru ubrzo naći rotirajuće letjelice ili postaje za stvaranje umjetne gravitacije, jer je gradnja takvih stvari zasad previše komplicirana i preskupa, pa će studija poslužiti više za razvoj sustava koji bi astronautima trebao pružiti djelić umjetne gravitacije i olakšati im boravak u svemiru.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ESA gravitacija umjetna DLR
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->