Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.07.2011. 15:40

Tema 

NASA: Što slijedi nakon Space Shuttlea?

Kraj Space Shuttle programa neće značiti i kraj NASA-e, no postavlja se pitanje hoće li to biti kraj američke dominacije u svemiru?

NASA: Što slijedi nakon Space Shuttlea?
astroMINI_medium

Piše: Igor Sečen

 Na službenoj web stranici NASA-e, bivši astronaut i trenutni šef NASA-e, Charles Bolden, tvrdi kako će se i nakon Space Shuttle programa održati dominacija SAD u istraživanju svemira i to najmanje kroz sljedećih 50 godina.

Ova optimistična Charlijeva izjava naoko djeluje kao mazanje oči američkim zaljubljenicima u svemirska istraživanja, pogotovo zbog činjenice što će američke astronaute u svemir tijekom sljedećih nekoliko godina prevoziti ruski Soyuz  "taksiji", no ipak posjeduje svojevrsna uporišta u stvarnosti.

Prije svega, stoji činjenica kako niti jedna druga svemirska agencija, uključujući ruski Roscosmos i europsku ESA-u, ne posjeduje takvu mašineriju u sustavu financiranja, koja bi joj omogućila trošenje tih količina love kao NASA. Naime, bez obzira na kresanje troškova za svemirska istraživanja od strane američke vlade i Kongresa, NASA ima obilne izvore priliva novca iz raznih drugih izvora, poput privatnih kompanija i fondacija, pa se smatra kako su za sljedećih nekoliko desetljeća u stanju odraditi sve ciljeve koje su si zacrtali.

Naravno, novac koji im je uskratila država, utjecao je na smanjenje programa i doveo do toga da neki projekti budu odbačeni ili stopirani na neodređeno vrijeme, no NASA je i s tim ograničenim budžetom uspjela osigurati provedbu projekata o kojima ovi drugi mogu samo sanjati. Ovom prilikom ukratko ćemo vam reći o kojima se najznačajnijim projektima u bližoj budućnosti radi.

Duboki svemir

Prva od svih je dakako misija Juno, projekt znanstveno istraživačke misije na Jupiter, koja bi u svemir trebala poletjeti ovog kolovoza, a složena laboratorijska oprema letjelice trebala bi nam otkriti mnoge tajne o atmosferi, gravitaciji i sastavu ovog velikog planeta i njegovih satelita, što će značiti jako puno za saznanje o nastanku našeg sunčevog sustava i utjecati na slanje svih budućih misija ka udaljenim planetima.

528774main_pia13746-43_946-710

Juno će istraživati tajne Jupitera i njegovih mjeseca

NASA intenzivno radi na izgradnji letjelica i prostora za dulji boravak u svemiru, uključujući i spuštanje ljudske posade na Mars. U sklopu tog programa je i razvoj višekratno upotrebljive letjelice Orion, koja je izvedena iz napuštenog projekta povratka ljudi na Mjesec, što se trebalo dogoditi 2020. godine.

Jedan od posebno zanimljivih projekata na kojima NASA intenzivno radi je nova teška raketa, koja bi nakon legendarnog Saturna V iz vremena Apollo programa, bila u stanju "izbaciti" letjelice s ljudskom posadom iz orbite Zemlje ka Mjesecu i drugim tijelima sunčevog sustava. Službena objava ovog projekta najavljena je za skoro vrijeme, tijekom ove godine.

558171main_image_1971_946-710

Višekratno upotrebljiva letjelica-kapsula Orion prevozit će misije na Mjesec, a možda i na Mars.

U sklopu projekta istraživanja dubokog svemira, NASA razvija nove tehnologije, poput solarne električne propulzije, postaja za dopunjavanje goriva u orbiti (svojevrsnih svemirskih benzinskih postaja), sustava zaštite od radijacije, te visoko pouzdanih i efikasnih sustava za održavanje života astronauta.

ISS

Međunarodna svemirska postaja ISS će i dalje biti u potpunoj dominaciji NASA-e, koja se za dulje vrijeme osigurala da dio posade na njoj uvijek čine Amerikanci, svih 365 dana u godini, 24 sata na dan.

Dobar dio postaje predstavlja čisti američki teritorij, odnosno Nacionalni laboratorij u kojem će se stalno provoditi znanstvena istraživanja za potrebe SAD.

554613main_2011-05-29_1600_946-710

ISS će i dalje najvećim dijelom predstavljati "američki teritorij".

U tome će im u pomoć priskočiti privatne svemirske kompanije, koje će opskrbljivati postaju, omogućujući NASA-i da se čim više koncentrira na istraživanja vezana uz dalje napredovanje u sunčevom sustavu. Mada se prijevoz američkih astronauta na ISS ruskim Soyuzima nikako ne dopada američkoj javnosti, NASA će uz pomoć privatnih kompanija nastojati da to razdoblje bude čim kraće, pa bi se već ove godine mogla očekivati najava odlaska u svemir alternativnim "autobusnim" kompanijama.

Aeronautika

NASA-in projekt razvoja zrakoplovnog prijevoza uključuje stvaranje zrakoplova koji su sigurniji, tiši, efikasniji u potrošnji goriva i zdraviji za okoliš, a pored toga razvijaju i novi, sigurniji i kvalitetniji sustav upravljanja zračnim prometom. Projekt novog načina zrakoplovnog transporta pod nazivom NextGen trebao bi u potpunosti zaživjeti 2025. godine i mogao bi uvesti revolucionarne promjene u svjetski zračni promet.

514777main_flight_deck_4_larc_4x3_946-710

Novi NASA-ini sustavi upravljanja zrakoplovima i zračnim prometom zaživjet će 2025. godine.

Znanost

NASA podupire i provodi ogroman broj misija, studija i projekata, kojima je cilj ostvarivanje novih spoznaja o Zemlji, sunčevom sustavu i tajnama svemira. Pored letjelice Juno koja će istraživati Jupiter, sonda Dawn je upravo započela istraživanje asteroida Veste, kako bi se došlo do novih spoznaja o najstarijem poglavlju postanka našeg sunčevog sustava.

U rujnu ove godine bit će lansiran Naconalni polarni orbitalni operativni satelitski sustav, koji će predstavljati novi korak u razvoju nove generacije sustava za nadziranje Zemlje.

Što se tiče istraživanja Mjeseca, u rujnu ove godine poletjet će i letjelica GRAIL, koja će istraživati gravitacijsko polje našeg prirodnog satelita, kao i sastav njegove unutrašnjosti.

Za listopad je najavljeno lansiranje Marsovog znanstvenog laboratorija pod nazivom Curiosity, čija će glavna svrha biti otkrivanje dokaza o mikrobiološkom životu na crvenom planetu.

562599main_pia14175-43_946-710

Marsov znanstveni laboratorij Curiosity mogao bi nam dati odgovor na pitanje postoji li na Marsu život na mikrobiološkoj razini.

Među zanimljivim bliskim svemirskim znanstvenim projektima izdvajamo i lansiranje NuStar teleskopskog sustava (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) u veljači 2012, koji će tražiti crne rupe, mapirati eksplozije supernova i proučavati najekstremnije aktivne galaksije.

Ukupno gledano, sudeći prema broju i obimu projekata koje će NASA provoditi u skoroj budućnosti, jasno je kako njihov proračun još uvijek nitko nije u stanju slijediti, čak i da se udruže sve svjetske svemirske agencije, pa je strah američke javnosti o prestanku NASA-ine dominacije u istraživanju svemira ipak pomalo neosnovan.

S druge strane, očito je kako će ukidanje nekih njihovih projekata dati dodatna krila drugima, prije svega privatnim kompanijama, za koje se očekuje nekoliko vrlo zanimljivih projekata u okviru razvoja komercijalnih letova, no znanstveni udio NASA-e u istraživanju svemira ostaje i dalje neprikosnoven.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->