Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.04.2011. 01:26

Astronomija 

Misteriozna eksplozija u svemiru

Je li misteriozno blještavilo uzrokovano djelovanjem crne rupe?

Misteriozna eksplozija u svemiru

Snimka Hubble teleskopa pokazuje mjesto na kojem se desila neobična pojava. Ovako ne djeluje posebno spektakularno, no kad znamo da se nalazi na udaljenosti od 3,8 milijardi svjetlosnih godina, jasno nam je o kojoj se silini blještavog zračenja radi.

Ovih je dana u središtu zanimanja većine svjetskih astronoma misteriozna eksplozija u galaksiji koja se nalazi 3,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Sve je započelo 28. ožujka kada je Swift Burst Alert teleskop uhvatio snažan mlaz gama zračenja koje je podsjećalo na eksloziju zvijezde. Potom su otkriće potvrdili Hubble Space teleskop i opservatorij Chandra X-Ray. Znanstvenici su prvo pomislili kako se radi o eksploziji supernove, međutim to je ubrzo odbačeno, jer se blještavo zračenje nije ponašalo u skladu s takvom eksplozijom, jer se misteriozni objekt neprestano „pali i gasi“ do današnjeg dana.

Obzirom da se pojava događa u blizini crne rupe koja se nalazi u središtu te galaksije, znanstvenici su zaključili kako

star black 2

Ova slika je kombinacija bijelog i ultraljubičastog svjetla i x-zraka koju je snimio opservatorij Swift satelita

se najvjerojatnije radi o njezinom djelovanju na jednu zvijezdu koja se previše približila. Crna rupa svojim snažnim gravitacijskim poljem najvjerojatnije otkida i proždire komad po komad zvijezde, što rezultira spektakularnim eksplozivnim mlazovima koji se naizmjence pale i gase, čime se objašnjavaju velike doze X zraka.

 crna rupa otkida komad po komad zvijezde koja joj se previše približila 

Moramo naglasiti kako je ovo tek teorija, jer će dalja istraživanja i promatranja Hubble teleskopom nastojati utvrditi hoće li ovo blještavo zračenje vremenom prestati, ili se pojačati, što bi značilo kako su znanstvenici bili u krivu, te bi se misterij mogao produbiti.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->