Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.06.2020. 14:35

Trident 

Misija na misteriozni Neptunov mjesec Triton

Znanstvenici žele istražiti tajne Neptunovog mjeseca na kojem se odvijaju neobjašnjive pojave.

Misija na misteriozni Neptunov mjesec Triton

NASA istražuje mogućnosti pokretanja misije na jedan od najčudnijih objekata u Sunčevom sustavu, Neptunov mjesec Triton, kojeg je do sada iz blizine pogledala samo jedna ljudska letjelica, Voyager 2, i to davne 1989. godine.

Misija pod nazivom Trident bi nam trebala rasvijetliti neke misterije ovog svemirskog tijela koje je od Sunca udaljeno 6 puta više u odnosu na Jupiter, a bez obzira na to još uvijek je aktivno i njegova se unutrašnjost iz nekog neobjašnjivog razloga možda nije ohladila.

Triton iz svojih "ledenih vulkana" stalno izbacuje "gejzire" crne tvari (najvjerojatnije dim) na površinu, njegova ionosfera je 10 puta aktivnija od bilo kojeg drugog mjeseca u sustavu, okreće se u suprotnom smjeru od Neptuna i njegova se ledena površina stalno mijenja.

Iz tog razloga NASA bi u listopadu 2025. ka Tritonu željela poslati letjelicu koja će mapirati čitavu površinu, istraživati njegovo magnetsko polje kako bi se utvrdilo postoji li ispod leda tekući ocean te kamerom snimati "gejzire". Osim toga, kada je Voyager 2 prošao kraj Tritona, snimio je samo 40 posto njegove površine (slika gore), pa bi Trident to trebao popuniti svojim snimkama.

pia23874-1041

Obzirom da se Neptun (oko kojega kruži Triton) nalazi na udaljenosti između 4,3 i 4,7 milijardi kilometara od Zemlje, Trident neće stići u orbitu Tritona prije 2038. godine.

Prije konačne odluke o lansiranju misije, NASA će 2021. godine provesti sveobuhvatnu studiju o mogućnostima i troškovima njezine realizacije.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec Triton Neptun Trident
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->