Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.11.2018. 11:26

MIT 

MIT razvija moćno lasersko svjetlo za pozivanje aliena

Ovaj svemirski svjetionik vidjet će se na udaljenosti do 20 000 svjetlosnih godina.

MIT razvija moćno lasersko svjetlo za pozivanje aliena

Image credit: MIT News

Znanstvenik sveučilišta MIT James Clark objavio je znanstveni rad u kojem opisuje sustav laserskog svemirskog fara ili svjetionika, koji bi omogućio vanzemaljskim civilizacijama da nas uoče s udaljenosti do 20.000 svjetlosnih godina.

Njegov znanstveni rad podrazumijeva ispucavanje lasera od 1 do 2 megavata kroz 30-metarski ili 45-metarski teleskop ka svemiru, kako bi se stvorio far koji će emitirati dovoljno zračenja da ga se razlikuje od infracrvene energije Sunca.

Ukoliko se u susjednom sunčevom sustavu, odnosno primjerice na egzoplanetima koji kruže oko zvijezde Trappist-1 koja je udaljena od nas 40 svjetlosnih godina  nalaze alienski astronomi, oni bi mogli uočiti signal iz našeg malog ugla galaksije, a Clark u svojoj studiji sugerira da bismo čak mogli koristiti i ovaj sustav za komunikaciju pomoću Morzeovog koda laserskim pulsovima.  

Tehnologija koja bi ovo omogućila već postoji, jer se u Čileu primjerice upravo gradi 39-metarski teleskop, dok laser Američke mornarice YAL-1 koji može rušiti projektile već posjeduje dovoljno energije za pogon laserskog svjetionika, a Clark kaže da bi ga bilo najpraktičnije postaviti na Mjesec.

Ako se pitate jesu li se ovoga možda dosjetili alieni i možemo li mi s postojećim tehnologijom uočiti slični signal s nekog drugog planeta, odgovor je potvrdan, ali bismo trebali imati dovoljno snažan teleskop koji bi bio usmjeren u točnu lokaciju svjetlosnog izvora, što je jako teško postići. S druge strane, postojeći sustavi koji se koriste za proučavanje plinova na egzoplanetima također bi mogli uočiti alienske farove, pa postoji mogućnost da ćemo uskoro od susjeda dobiti poziv na kavu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->