Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.03.2011. 20:17

Postanak svemira

Teorija velikog praska dovedena u pitanje

Big Bang ili Veliki prasak više nije jedina uvjerljiva znanstvena teorija o nastanku svemira

Konkurencija Velikom prasku

Big Bang ili Veliki prasak, izraz koji označava teoriju nastanka svemira, malo je uzdrman nedavnim izjavama fizičara Sir Roger Penrosea. Naime, Sir Roger tvrdi kako može dokazati da je Bing Bang našeg svemira samo jedan od Big Bangova koji su se već dešavali i koji će se i dalje dešavati. Drugim riječima, naš svemir je ponikao iz jednog prethodnog svemira, kao što će idući svemir nastati iz našeg. Do tog otkrića došao je ispiriran time što mu se 13,7 milijardi godina na koliko danas procjenjujemo starost svemira učinilo jako malo obzirom na nisku razinu entropije, pa je stoga krenuo u pručavanje snimci CMBR-a (Cosmic Microwave Background Radiation), koje se rade pomoću osjetljivih radio teleskopa.

Nakon nekog vremena došao je, kako tvrdi, do dokaza kako sve nije bilo tako jednostavno kako se čini i da je naš svemir samo jedan od svemira u cikličnom ponavljanju Big Bangova. Postojeći model svemira govori kako su varijacije u temperaturama CMBR-a potpuno slučajne, no Sir Roger tvrdi kako su on i njegov kolega V.G. Gurzadyan pronašli vrlo čiste koncentrične krugove u CMBR-u, što upućuje na područja puno manjih opsega radijacije. To je po njemu dokaz gravitacijskih efekata sudara crne rupe s prošlim svemirom. Mnogi fizičari kažu kako se ti "krugovi" odlično uklapaju u njegovu teoriju, te iskaču iz standarne i opće prihvaćene teorije nastanka svemira, no istovremeno upozoravaju kako je to još uvijek daleko od toga da bi je moglo jednostavno zamijeniti preko noći.
Ovdje možete pogledati čitav  njihov rad u PDF-u, no ako se ne bavite istraživanjima iz astrofizike vjerojatno će vam biti poprilično nerazumljiv.

Znanstvenik Sir Roger Penrose engleski je matematičar i matematički fizičar koji djeluje na Sveučilištu Oxford. Dobitnik je mnogih znanstvenih priznanja, uključujući nagradu Wolf Prize za fiziku 1988., koju je dijelio sa Stephenom Hawkingom, za njihov doprinos u razumijevanju funkcioniranja svemira. 

roger_penrose

         

 TEORIJA VELIKOG PRASKA

Po teoriji Velikog praska (eng. Big Bang), svemir se prije 14-15 milijardi godina počeo širiti iz točke neizmjerne gustoće, te se nastavio širiti do danas. Ova teorija, za razliku od svih drugih, obuhvaća koncepte mijenjanja i evolucije svemira.

Veliki prasak, suprotno mišljenju laika, nije nikakva eksplozija u "središtu svemira" (svemir nema središte) već sam događaj stvaranja prostora, vremena, materije i energije. Svemir se nakon Velikog praska počeo širiti, a širi se i danas. Sa širenjem prostora, materija se razrjeđivala, svemir se hladio i mijenjao od homogene "juhe" vrućih, nama danas uglavnom nepoznatih čestica, do današnjeg hladnog svemira s milijardama galaksija.

Sam trenutak stvaranja i kratak period od 10-44 sekundi nakon stvaranja još uvijek su izvan domašaja znanosti. Naime, Einsteinova opća teorija relativnosti, jedina opće prihvaćena teorija prostora i vremena, ne funkcionira za sustave manje od tzv. Planckove udaljenosti (10-35 metara) i za događaje koji traju kraće od tzv. Planckovog vremena (10-44 sekundi). Unutar Planckovog vremena ni prostor ni vrijeme više nemaju isto značenje kao u svakodnevnom životu. Tu bi granicu trebala srušiti kvantna teorija gravitacije, koja još uvijek nije razvijena. Ovaj početni period svemira zovemo "epoha kvantne gravitacije".

Mada mnogi misle kako je Big Bang teorija djelo Alberta Einsteina, ona je zapravo rad znanstvenika i katoličkog svećenika Georgesa Lemaitrea koji je 20-tih godina prošlog stoljeća postavio osnove teoretske fizike za razumijevanja svemira koji se širi iz jedne točke, a sam naziv Big Bang je u jednoj radio emisiji 1950. godine prvi puta upotrebio znanstvenik Fred Hoyle. Zanimljivo je također kako Einstein na početku nije prihvaćao Lemaitreovu teoriju, gotovo deset godina je tvrdio kako mu je matematika dobra, ali fizika nije dovoljno uvjerljiva, da bi nakon toga izjavio kako Lemaitre ima najuvjerljiviju teoriju nastanka svemira koja se odlično prožima i nadopunjuje s njegovom teorijom relativnosti. Potom su čak neko vrijeme provodili zajedno održavajući predavanja o postanku svemira i teoriji relativnosti širom Amerike.

Ovaj zanimljivi video National Geographica pod nazivom Before Time and Space ukratko će vas upoznati s najpopularnijom znanstvenom teorijom o postanku svemira.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->