Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.03.2015. 14:09

2015 Planetary Defense Conference 

Konferencija o obrani Zemlje od asteroida

Na konferenciji će biti predstavljene simulacije mogućih sudara s velikim svemirskim tijelima koja bi nam mogla presuditi.

Konferencija o obrani Zemlje od asteroida

Mada u ovom trenutku još nije uočen niti jedan veliki asteroid za koji bi se sa sigurnošću moglo reći da mu se na putanji u sljedećih nekoliko desetljeća nalazi Zemlja, što bi moglo značiti kraj našeg postojanja na planetu, znanstvenici organizacije IAA (International Academy of Astronautics), već četvrtu godinu za redom organiziraju konferenciju o planetarnoj obrani "Planetary Defense Conference", koja će se održati od 13. do 17. travnja 2015. u Frascatiju, Italija.

Za ovogodišnju konferenciju je pripremljen scenarij prijetnje u koji je uključen hipotetski objekt koji je prezentirala NASA, a sudionici ovog događanja će prezentirane informacije koristiti za analizu i otkrivanje prirode prijetećeg objekta, odnosno njegovu kategorizaciju, procjenu mogućeg učinka udara, sustave uzbunjivanja, kao i za razvoj procesa koji bi trebali dovesti do učinkovitog obrambenog sustava koji bi jednog dana mogao činiti ono što danas nismo u stanju, obraniti Zemlju od svemirske prijetnje.

Mada znanstvenici kažu da se još dugo ne trebamo plašiti sudara s velikim svemirskim tijelom, jer se najopasniji objekti dosta kvalitetno prate, svi se slažu da gotovo uopće nije pitanje hoće li se dogoditi fatalni udar, već je samo pitanje kada će do njega doći, jer su takva događanja dio Zemljine prošlosti, pa će ih vjerojatno biti i u budućnosti.

Stoga međunarodna organizacija IAA potiče znanstveni svijet, politiku i javnost da se barem malo posvete razmišljanju o ovoj problematici, jer stoji činjenica da bi u slučaju da danas saznamo da će nas za recimo 30 godina pogoditi neka svemirska gromada, trenutno mogli samo sjediti prekrštenih ruku, obzirom da ne postoji niti jedan djelotvoran sustav koji bi nas mogao spasiti.  

Izvor: IAAVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->