Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.07.2011. 13:18

ESA 

Justin, robot kojim će se upravljati iz svemira.

Europska svemirska agencija ESA radi na robotu kojim će se upravljati sustavom egzoskeleta s međunarodne svemirske postaje ISS.

Justin, robot kojim će se upravljati iz svemira.

ESA radi na sustavima daljinskog upravljanja vozilima, strojevima i robotima, kojima će se moći upravljati pomoću posebne opreme, takozvanih egzoskeleta koji će biti postavljeni na ljudske operatere. Konkretno, radi se o kombinaciji egzoskeletonske ruke i motion sense rukavice, kojom će operater upravljati opremom, prvo na Zemlji a potom i na drugim svemirskim tijelima, kao da se i sam tamo nalazi.

JVH_0096_H

ESA-in astronaut Christer Fuglesang isprobava rad s egzoskeletonskom rukom u ESTEC laboratoriju za robotiku.

Ovaj sustav koji zajedno razvijaju znanstvenici više europskih zemalja pod nazivom Meteron (Multi-purpose End-To-End Robotic Operations Network), bit će testiran i na Justinu, robotu-androidu koji razvijaju njemački znanstvenici iz DLR Aerospace centra.

Svrha projekta Meteron je omogućiti operaterima savršeno precizno upravljanje strojevima, vozilima i robotima na Mjesecu i Marsu, pomoću više različitih sustava koji stvaraju gotovo fizički osjećaj njihove nazočnosti na tim mjestima. Kao primjer se navodi situacija u kojoj će operater u svojoj ruci imati savršen osjećaj interakcije s različitim predmetima koje će umjesto njega hvatati robot.

Justin_humanoid_robot_dlr,1

Mobilni robot Justin bit će prvi pokusni kunić za daljinsko upravljanje egzoskeletskim sustavom kontrolera.

Ovo će podsjećati na neku vrstu najsavršenijih kontrolera za video igre u kojima biste recimo korištenjem senzorske rukavice imali osjećaj trzanja i težine oružja koje nosite, ili otpora volana automobila kojim upravljate u nekoj autosimulaciji. Naravno na daleko sofisticiranijoj razini.

Meteron će kroz najkasnije dvije do tri godine biti postavljen na svemirsku postaju ISS, s koje će astronauti vršiti eksperimente upravljanja i izvođenja najrazličitijih zadaća robotom Justinom na Zemlji.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->