Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.10.2018. 11:46

Chandra X-ray Observatory 

Još jedan svemirski teleskop je u kvaru

Zbog problema sa žiroskopom NASA-in Chandra X-ray Observatory je ušao u safe mode.

Još jedan svemirski teleskop je u kvaru

Tjedan dana nakon problema sa Svemirskom teleskopom Hubble, NASA je objavila kako je u "zaštitni safe mode" ušao još jedan sofisticirani svemirski instrument, Chandra X-Ray Observatory, koji je dizajniran za istraživanje-područja jakih X-zraka kao što su ostatci eksplozije zvijezde i ima otprilike 50 puta veću razlučivost od dosadašnjih teleskopa, a najčešća meta su mu kvazari.

U svojem priopćenju NASA navodi da su svi znanstveni instrumenti u funkciji, a razlog ulaska u "safe mode" je najvjerojatnije povezan sa žiroskopom. NASA vjeruje da će se kvar otkloniti ali zasad ne želi ništa više spekulirati dok je istraga u tijeku.

Kao i u slučaju Hubblea, žiroskopi su važni da se letjelica može pravilno usmjeravati, pa gubitak jednog ili više njih može stvoriti probleme pri „ciljanju“ meta, odnosno točki promatranja.

Nakon ovoga moglo bi se reći da je čitava flota NASAinih svemirskih teleskopa u krizi, jer osim Hubbleovog kvara, probleme ima i svemirski teleskop Kepler koji je zaslužan za otkriće 70 posto planeta izvan sunčevog sustava, obzirom da radi na posljednjim "parama" goriva, baš kao i DAWN letjelica koja orbitira oko patuljastog planeta Ceresa od 2015. godine.

Znanstvenici zaduženi za Chandru kažu da ne treba paničariti jer će "promatračnica X-zraka" obavljati znanstvena istraživanja još godinama, no vjerujemo kako bi svima dobro došla jedna generalna obnova flote svemirskih instrumenata.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->