Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.06.2013. 12:15

ARISS 

Hrvatski učenici će 26. lipnja komunicirati s ISS-om

Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića dobili od NASA-e službeni termin razgovora s astronautima.

Hrvatski učenici će 26. lipnja komunicirati s ISS-om

Karen Nyberg i Chris Cassidy najčešće provode komunikacije u okviru ARISS projekta, pa će možda upravo oni razgovarati i s hrvatskim srednjoškolcima.

Mladim hrvatskim radioamaterima će 26. lipnja biti omogućen razgovor s astronautima Ekspedicije 36 koji se trenutno nalaze na međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS-), u okviru ARISS-a (Amateur Radio on the International Space Station), zajedničkog projekta Međunarodne radioamaterske unije (IARU) i svemirskih egencija EU, SAD-a, Kanade, Rusije, Japana i još nekoliko država.

Tehnička škola Ruđera Boškovića je zajedno s radioamaterskom udrugom Hrvatski DX klub uputila zahtjev sudjelovanja u projektu za 20 učenika još 2012. godine, a prijava je prihvaćena u roku od 30 dana, s time da se od NASA-e čekao točan termin realizacije. 

Od listopada prošle godine 100 učenika škole je prošlo edukaciju za radioamatere, a njih 60 je položilo potreban ispit i dobilo odgovarajuću potvrdu.

Po završetku obuke odabrano je 28 najboljih mladih radioamatera koji će uspostaviti direktnu vezu s jednim astronautom i postaviti mu po jedno pitanje.

iss 36

Članovi Ekspedicije 36 među kojima će netko od njih razgovarati s hrvatskim učenicima. Na donjem dijelu slike su ruski kozmonauti Pavel Vinogradov (zapovjednik) i Fjodor Jurčikin (inženjer leta). U gornjem redu s lijeva na desno: kozmonaut Aleksander Misurkin, NASA-in astronaut Chris Cassidy, astronaut ESA-e Luca Parmitano, te NASA-ina astronautkinja Karen Nyberg, svi inženjeri leta.

NASA je odredila da će se komunikacija uspostaviti u srijedu 26. lipnja 2013. godine u 19:30 sati.

Obzirom da ISS prelijeće Zagreb brzinom od 27.000 km/h na visini od 450 km, ukupno trajanje komunikacije može trajati između 11 i 12 minuta. Za potrebe komunikacije, Hrvatski DX klub je na krov škole postavio posebni antenski sustav koji će pratiti putanju ISS-a tijekom preleta iznad Zagreba.

Posredstvom CARNeta, cijeli tijek razgovora će se uživo prenositi slikom i zvukom posredstvom Interneta, pa ukoliko vas zanima što će hrvatski srednjoškolci pitati astronaute, 26. lipnja posjetite ovu poveznicu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->