Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.06.2020. 11:11

Starlink 

Elon Musk vas poziva na testiranje Starlink interneta

SpaceX trenutno u orbiti ima 500 Starlink satelita i ovoga ljeta započinje s testiranjem pružanja usluga interneta.

Elon Musk vas poziva na testiranje Starlink interneta

Elon Musk je pozvao sve zainteresirane ljude širom svijeta koji imaju želju postati beta tester njegovog satelitskog interneta da se prijave na službenoj stranici Starlinka putem ove poveznice.

Za prijavu ćete trebati ostaviti samo svoju mail adresu, poštanski broj i navesti državu iz koje dolazite, a Starlink će vas potom staviti u svoju bazu i obavijestiti kada se pojavi neka nova informacija vezana za provođenje testova na vašem području.

U orbiti Zemlje trenutno se nalazi 500 satelita Starlink konstelacije, a pokrivanje gotovo čitave Zemlje internetom trebalo bi prema Muskovom obećanju biti omogućeno tijekom 2021. godine.

Prvi testovi će započeti tijekom ovog ljeta na područjima sjeverne hemisfere Zemlje, a prvi koji će imati mogućnost sudjelovanja u beta testovima će biti građani Seattlea i Nijemci. Musk je izjavio da će se testiranje potom provoditi i na drugim područjima i zemljama, a ujedno će se sa sjeverne hemisfere polako širiti prema ekvatoru. 

Krajem ove godine usluga bi trebala ući u komercijalnu fazu, no u početku će biti ograničena na Sjevernu Ameriku, a za pokrivanje čitave Zemlje 2021. godine u svemir će trebati biti lansirano više tisuća satelita.

Muskova namjera je da Starlink pokrije internetom najzabačenije krajeve našeg planeta, no jeftinu uslugu satelitskog interneta želi omogućiti i stanovnicima urbanih područja.

Platforma bi trebala omogućiti brzinu prijenosa podataka od jednog gigabita u sekundi, s latencijom od 30 milisekundi, što je po Musku dovoljno i za kompetitivni gaming.

Svi koji se boje da će im Muskovi sateliti zapriječiti pogled prema zvijezdama (poput astronoma), još više će biti ljuti kada čuju (ako već ne znaju) da postoje i konkurenti koji također planiraju graditi orbitalne satelitske internetske konstelacije u nižoj Zemljinoj orbiti, među kojima su OneWeb, Amazon, Facebook, Space Norway i Telesat. Musk je već pozvao sve njih da svoje satelite u svemir lansiraju SpaceX-ovim raketama uz "malu naknadu".Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->