Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.10.2011. 11:06

Nobelova nagrada 

Dobitnici Nobela za fiziku Perlmutter, Schmidt i Riess

Nobelovu nagradu za fiziku ove će godine dobiti znanstvenici za “otkriće ubrzane ekspanzije svemira kroz opažanja udaljenih supernova”.

Dobitnici Nobela za fiziku Perlmutter, Schmidt i Riess

Trojica znanstvenika proučili su nekoliko desetaka eksplozija zvijezda supernova i otkrili da se svemir širi trajno i ubrzano. Njihovo otkriće je promijenilo čovjekovo razumijevanje svemira, stoji u objašnjenju nagrade.

52-godišnji Perlmutter vodi projekt supernova na sveučilištu Berkeley, 44-godišnji Schmidt je šef skupine istraživača za supernove na sveučilištu u australskom Weston Creeku, a 42-godišnji Riess je profesor astronomije na sveučilištu John Hopkins i na institutu za svemir u Baltimoreu.

Proboj se dogodio 1998. kada je skupina znanstvenika na čelu s Perlmutterom i Schmidtom uz sudjelovanje Riessa, odvojeno došla do istog iznenađujućeg zaključka da se širenje svemira rapidno ubrzava. Otkrili su više od 50 udaljenih supernova čija je svjetlost bila slabija od očekivane, što je znak ubrzanog širenja svemira.

Nagradu vrijednu deset milijuna švedskih kruna (1,1 milijun eura) u Stockholmu će im dodijeliti 10. prosinca, na obljetnicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela.

Lani su Nobelovu nagradu za fiziku dobili Andre Geim i Konstantin Novoselow sa sveučilišta u Manchesteru u Velikoj Britaniji za pokuse s dvodimenzionalnim materijalom grafenom, koji zbog svojih karakteristika slovi za čudesni materijal.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->