Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2012. 15:29

NASA 

Buduće svemirske letjelice štitit će vodeni zidovi

NASA predstavila koncept sustava recikliranja vode koji ujedno štiti astronaute od zračenja.

Buduće svemirske letjelice štitit će vodeni zidovi

Novi NASA-in koncept pod punim nazivom Highly Reliable and Massively Redundant Life Support Architecture, koji kolokvijalno nazivaju "Vodeni zidovi", predstavlja sustav ugrađen u zidove budućih letjelica, čija uloga će biti recikliranje urina i vode za pranje, uklanjanje CO2 iz zraka, uzgajanje hrane korištenjem zelenih algi, te zaštita astronauta od opasnog svemirskog zračenja.

Koncept se temelji na uzoru iz prirode, te koristi vodu za pasivnu zaštitu od zračenja.

modul sustava vodenih zidova

O osnovi se radi o okviru sastavljenom od polietilenskih šesterokutnih spremnika, koji će predstavljati "građevinski materijal" za izradu zidova letjelice, a biti će ispunjen raznim bakterijama, algama i filterima za pročišćavanje zraka i vode.

"Priroda ne koristi kompresore, isparivače vode, kanistere litijhidroksida, niti procesore urina. Zemljina atmosfera i voda obnavljaju se pasivnim procesima, a to je upravo ono što želimo prenijeti u ovaj sustav i koristiti u svemirskim letjelicama", kaže Michael Flynn iz NASA-inog istraživačkog centra Ames.

Jedini mehanički element koji bi se koristio u sustavu bi bile pumpe koje će raspoređivati vodu na potrebna mjesta.

NASA je i prije imala nekoliko projekata u kojima se za zaštitu od zračenja trebala koristiti voda, no ovaj višefunkcionalni sustav je potpuno nova stvar, pa su stoga Flynnovom timu ovih dana odobrili dodatnih 100.000 dolara za razvoj projekta, odnosno prelazak u novu fazu dizajniranja, koju velika većina projekata NASA-e nikada ne doživi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->