Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.03.2020. 14:55

ESA 

Astronauti bi mogli koristiti urin za gradnju nastambi

Glavni sastojak urina mogao bi biti koristan za izradu betona na Mjesecu.

Astronauti bi mogli koristiti urin za gradnju nastambi

Znanstvenici iz Norveške, Španjolske, Nizozemske i Italije u suradnji s Europskom svemirskom agencijom, objavili su studiju u kojoj demonstriraju korištenje ljudske mokraće za izradu betona koji bi se mogao koristiti u gradnji nastambi na Mjesecu pomoću specijalno dizajniranog 3D printera.

U studiji se opisuju eksperimenti u kojima su koristili ureu iz ljudskog urina kao plastifikatora, odnosno supstancu koja se može dodati materijalima poput betona kako bi bio fleksibilniji prije nego što se stvrdne.  

Kako bi izradili i testirali korištenje uree kao plastifikatora, koristili su materijal koji je razvila ESA, koji ima slična svojstva mjesečevom regolitu koji se nalazi na površini našeg prirodnog satelita. Između ostaloga testirali su koliko težine može izdržati, koliko je otporan na različite temperature i kako se ponaša pri stalnom smrzavanju i odmrzavanju, odnosno na ekstremnim promjenama temperature kakve se događaju na Mjesecu.

Testiranja su ukazala da je korištenje uree kao plastifikatora omogućilo betonu izdržljivost na velike težine, održavši ga stabilnim i nepromijenjenog oblika. Valja naglasiti da je ovo samo jedna od metoda za gradnju nastambi na Mjesecu koje se testiraju, jer istraživači planiraju razvijati i druge tehnike kako bi se otkrilo kakve će biti buduće strukture koje će se naći na njegovoj površini kada započne gradnja stalnih baza.

Urin se inače na ISS-u reciklira za dobivanje pitke vode koju astronauti redovno piju, pa je ovo samo još jedna metoda njegove iskoristivosti.

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec ESA urin beton urea
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->