Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2020. 13:31

Al Amal 

Arapi uskoro kreću na Mars

Prva Marsova misija Ujedinjenih Arapskih Amirata krenut će ka crvenom planetu 14. srpnja ove godine.

Arapi uskoro kreću na Mars

Ujedinjeni Arapski Emirati će idući mjesec lansirati prvu svemirsku misiju na jedan strani planet, odnosno letjelicu Al Amal (nada)  čiji je cilj istraživanje Marsa, što predstavlja veliki iskorak za njihov svemirski program.

Tijekom idućeg tjedna Mohammed bin Rashid Space Centar će započeti punjenje gorivom letjelice koja će u svemir biti lansirana H-IIA raketom Mitsubishi Heavy Industriesa s TNSC uzletišta u Tanegashimi u Japanu.

Al Amalu će trebati sedam mjeseci da prijeđe 493 milijuna kilometara i uđe u orbitu Marsa, nakon čega će slati podatke sa svojih instrumenata o klimi i atmosferi crvenog planeta, što će mu biti primarna zadaća, a u orbiti Marsa bi trebao ostati 687 dana.

Al Amal 2

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, Sarah bint Yousif Al Amiri, predsjedateljica Vijeća znanstvenika Ujedinjenih Arapskih Emirata i zamjenica voditelja projekta Misije Mars, izjavila je da će ova misija biti glavni poticaj mladim arapskim znanstvenicima da započnu karijeru u svemirskom inženjerstvu.

Al Amal će za istraživanje Marsa koristiti tri tipa senzora za mjerenje kompleksne Marsove atmosfere, uključujući višekanalnu kameru visoke razlučivosti koja može snimati na različitim valnim dužinama poput pankromatske, kolor, pankromatske infracrvene i kolor infracrvene valne dužine, a služiti će za mjerenje prašine planeta i ozona.

Drugi instrument će biti infracrvenispektrometar za mjerenje niže atmosfere koje je razvijen u suradnji sa Sveučilištem Arizona State, dok će treći biti ultraljubičasti spektrometar za mjerenje razina kisika i vodika.

Al Amalov fokus u istraživanju će biti proučavanje načina na koji ta dva elementa od esencijalne važnosti za nastanak vode otječu u svemir. Ukratko rečeno, za razliku od drugih misija na Marsu koje su najviše vezane za proučavanje geologije, arapska letjelica će se baviti proučavanjem klime na Marsu.

UAE su već duže vrijeme nazočni u svemiru, pa su do sada već lansirali mnoštvo satelita u orbitu Zemlje, a Hazzaa al-Mansoori je 2019. postao prvi građanin Emirata koji je posjetio ISS, dok je prvi Emiraćanin u svemiru bio Princ Sultan Bin Salman Al-Saud, koji je još 1985. godine letio Space Shuttleom.

Ukoliko Al Amal uspješno stigne do Marsa, ta će misija ujedno obilježiti slavlje povodom 50-godišnjice uspostavljanja UAE kao nezavisne države.

Krajnji dugoročni cilj UAE je također već zacrtan, pa do 2117. godine planiraju na Marsu izgraditi svoju prvu koloniju.  Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars klima atmosfera misija Al Amal
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->