Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2019. 11:35

Godišnjica 

Apollo 12: Čovječe ovo je veliki korak za mene

Prije 50 godina na Zemlju se vratila druga posada koja je šetala Mjesecom.

Apollo 12: Čovječe ovo je veliki korak za mene

Većina ljudi zna da je prvi čovjek koji je zakoračio na Mjesec bio Neil Armstrong, drugi Edwin Eugene "Buzz" Aldrin, dok je treći dio posade Apolla 11 činio pilot komandnog modula Michael Collins koji ih je pratio iz orbite. No kada se govori o imenima astronauta koji su na Mjesec stigli iza njih, samo će najuspješniji kvizaši znati da je Apollo 12 na naš prirodni satelit doveo Charlesa Petea Conrada i Alana Beana, dok je u komandnom modulu u orbiti "stražario" Richard Gordon.

Prije točno 50 godina trojka iz druge misije slijetanja čovjeka na Mjesec uspješno je sletjela u Tihi ocean, četiri mjeseca nakon Apolla 11.

Apollo 12 nije samo ponovio sve što su na Mjesecu napravili Armstrong i ekipa, već je dao vlastiti pečat istraživanjima. Na primjer, za razliku od Apolla 11, čiji je lander promašio mjesto slijetanja za 6,5 km, Conrad i Bean su lander pod nazivom Intrepid spustili na samo 160 metara od NASA Surveyor 3 (slika gore) robotske letjelice koja se na Mjesecu nalazila 31 mjesec.

Potom su s nje skinuli neke dijelove opreme koju su "spasili", odnosno vratili na Zemlju zajedno s uzorcima mjesečevog kamenja i prašine. To je znanstvenicima omogućilo da utvrde kako Mjesečevo okruženje utječe na svemirske letjelice tijekom dužeg razdoblja. Conrad i Bean također su koristili i pet instrumenata Apollo Lunar Surface Experiment Packagea (ALSEP), najnapredniju znanstvenu opremu do tada prenesenu u drugi svijet. Sljedećih osam godina ALSEP je skupljao mjesečevu prašinu, pratio mjesečeve potrese i karakterizirao mjesečevo magnetsko polje, mjesečevu atmosferu i nabijene čestice solarnog vjetra.

Zapovjednik misije Charles Pete Conrad Jr., pilot komandnog modula Richard F. Gordon Jr. i pilot Lunarnog modula Alan L.Bean

Posada misije Apollo 12 kalibrirala je ALSEP-ov seizmometar i potom namjerno srušila Intrepid lander na površinu nakon što su sva tri astronauta sigurno bila na Yankee Clipperu u mjesečevoj orbiti. Lander je pogodio površinu Mjeseca na oko 64 km od seizmometra, koji je bilježio nastale vibracije gotovo sat vremena - što je iznenadilo znanstvenike misije.      

Vjerojatno vam nije poznato i koju je prvu rečenicu izrekao Conrad kad je zakoračio na Mjesec - "Whoopee! Čovječe, ovo je možda bio mali korak za Neila, ali veliki za mene!".Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Zemlja svemir Apollo 12
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->