Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.03.2013. 16:48

Tajna kupnja 

AudioLab

Tajna kupnja u trgovini konzumnom elektronikom

AudioLab

Nakon pojave Harvey Normana, nešto se ponovno počelo događati oko King Crossa, prvog hrvatskog trgovačkog centra koji je bio tik pred zatvaranjem. Evo nas ponovno u King Crossu, a ovoga puta posjećujemo AudioLab, novu trgovinu konzumnom elektronikom koja se doslovce pojavila “niotkuda” 

Nakon što je i Technomax zbog utjecaja ekonomske krize hrvatskog gospodarstva bio primoran zatvoriti svoje poslovnice, prekinuti poslovanje te proglasiti stečaj, u nekadašnjem prostoru spomenute trgovine u trgovačkom centru King Cross na zagrebačkom Jankomiru pojavila se nova trgovina AudioLab koja, barem prema samom nazivu ne bi trebala imati veze sa “širim” pojmom konzumne elektronike, već isključivo s audio opremom. No, ispalo je kako to ipak nije slučaj. AudioLab se smjestio baš u tom istom prostoru na kojem je nekoć boravio Technomax, a za potrebe ovomjesečne ekspedicije pod krinkom izabrali smo baš tu trgovinu. Doduše, konačni dojam koji je na nas ostavio AudioLab mogao bi se usporediti s trenutnim stanjem domaće ekonomije. 

Enigma 

Prije no što smo se uputili na undercover u AudioLab željeli smo nešto doznati o toj trgovini, no upisivanjem u Google “Audiolab” ili “Audio Lab” nećete dobiti ono što ste tražili, što dovoljno govori o tome koliko je ta tvrtka nova. 

Tek ako “Audiolab” u Google pretraživaču kombinirate s “King Cross”, drugi rezultat vodi vas na službene stranice tvrtke na kojoj nema apsolutno ničega osim osnovnih informacija o tvrtci koje govore kako se radi o tvrtci koja se osam godina bavi “poslovanjem na polju posredovanja u trgovini na području RH”, a trgovina u King Crossu ujedno im je i jedina. Doduše, u informacijama tvrde kako uskoro otvaraju novu poslovnicu u trgovačkom centru City Galleria u Zadru. 

Službene web stranice nalaze se na adresi http://audiolab-centar.info/, pri čemu navode “veliku ponudu” što je u potpunosti kontradiktorno sa stanjem u samoj trgovini, no o tome ćemo detaljnije u narednim redovima. 

Bilo kako bilo, AudioLab se smjestio na sasvim solidnoj lokaciji, i to zahvaljujući Harvey Normanu koji je “oživio” posrnuli King Cross i poprilično mu dodao na vrijednosti, što je za budućnost ove nove trgovine odličan podatak, no na samom početku poslovanja se nisu baš najbolje iskazali. 

Dolazak do King Crossa nije problem, zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti, pa je do tamo moguće relativno brzo doći osobnim automobilom ili autobusom, no mi predlažemo uporabu osobnog automobila jer ćete na raspolaganju imati i vrlo velik parkirališni prostor. 

Loš početak 

Nakon što smo zakoračili unutar King Crossa, AudioLab se, očekivano nalazi na starom mjestu Technomaxa, no koliko smo primijetili izvana, prostor je daleko veći. Lijevo kraj ulaza nalazi se i reklama za Windows 7 u kojoj vas pita želite li PC koji je jednostavniji za uporabu itd. To je nevažno, no važno je to kako AudioLab očito drži i PC opremu, što nas je razveselilo, pogotovo iz razloga što mogu postaviti brdo PC opreme u tako velikom prostoru. Odnosno, barem smo tako vjerovali dok nismo korakom prešli preko praga trgovine i malčice je pregledali. 

Nakon što smo ušli u trgovinu odmah smo primijetili kako definitivno nešto ovdje nije u redu, prvenstveno zato što smo bili jedini posjetioci unutar prostora. Ne, nema to veze s King Crossom; trgovački centar je daleko bolje posjećen otkako se Harvey Norman ugnijezdio. Službenik nas je pitao može li nam pomoći, no rekli smo mu da prvo želimo malo razgledati. Sve u svemu, pozitivan prvi kontakt s osobljem.

Nakon otprilike minute razgledavanja, što je bilo dovoljno, otkrili smo kako u trgovini prevladava totalna pustoš, no ne sa strane posjetitelja nego sa strane raspoloživih artikala. “Velika ponuda”, kako stoji na službenim stranicama AudioLaba, u realnosti je totalna neistina, a mi smo pokušali doznati o čemu je riječ. 

Vratili smo se onom istom službeniku koji nas je pitao treba li nam pomoć pri razgledavanju i postavili mu pitanje zna li zašto je u trgovini tako slaba ponuda te kada će dobiti nove artikle.

Od službenika smo na naše iznenađenje dobili prilično izdašan odgovor. 

Službenik, naime kaže kako su svi “dobri” artikli koji su bili raspoloživi prodani u relativno kratkom roku, tako da sada na raspolaganju imaju tek one najskuplje, kao i one stare modele za koje kupci znaju kako su stari te iz tog razloga u trgovini sada čame i skupljaju prašinu. 

Što se tiče novih artikala, službenik kaže da, otkako je Technomax otišao u stečaj, AudioLab postupno otkupljuje njihovu robu, a dio robe nabavlja od vlastitih izvora, te tako kada od Technomaxa naruče robu u vrijednosti od otprilike 15.000 kn, dobiju robu u vrijednosti od tek 3.000 kn, te se, tvrdi uljudan gospodin, stvari tako znatno otežavaju i produljuju. 

No, bez obzira na to jednostavno moramo naglasiti kako je ovakav način poslovanja, u kojem su interijer trgovine praktički sredili, a artikle naručuju po sustavu “što dođe, dođe”, prilično neozbiljan i uvelike narušava ugled trgovine. Ipak, vjerujemo kako možemo pretpostaviti zašto je to tako. 

Nakon što je Technomax proglasio stečaj i pokupio se iz King Crossa, uprava trgovačkog centra je vjerojatno za vrlo prihvatljiv iznos ponudila prostor u najam, kako ne bi zjapio prazan, no pošto King Cross još uvijek nije “dovoljno stasao”, nitko od postojećih trgovačkih lanaca se nije želio upuštati u takav rizik, te je zato u igru, nespreman uskočio – AudioLab. Ovo je, naravno samo pretpostavka vašeg novinara pod krinkom. 

Službenici podigli dojam 

Kako ne bismo otišli potpuno razočarani iz trgovine iz razloga što jednostavno nije bilo artikla oko kojeg bi “rešetali” znanje službenika, ipak smo pronašli jedan interesantan artikl s kojim smo testirali prodavača. Naišli smo na Blu-ray reproduktore kod kojih smo primijetili jedan za oko 900 kn, no to nam nije bilo primarno, već svojstva samog reproduktora. 

“Molim vas, vidio sam ovaj za 900 kn što mi je čak i OK cijena, no zanima me može li on svirati onaj DivX i ostale formate”. Službenik se prvo malo vrzmao oko playera, pomalo nezainteresirano (što ne možemo uzeti za zlo prvenstveno zbog stanja u kojoj se trgovina nalazi) i naposljetku rekao da može reproducirati DivX. 

“A može li i onaj, kako se zove, onaj visokokvalitetni format, e ma da, MKV”. Službenik nam je rekao da ako njegov televizor od 3000 kn doma može reproducirati MKV preko USB sticka, tada zasigurno može i ovaj Blu-rayplayer, iz razloga što MKV jest Blu-ray, ali u rippanom formatu. 

Osim navedenoga, službenik je bio prilično komunikativan, strpljiv na svako naše pitanje te ponajprije uljudan, no isto tako nije skrivao ni određeno nezadovoljstvo zbog aktualne situacije u kojoj se trgovina nalazi.

Priznajemo, AudioLab ima veliki potencijal, ponajprije zbog ogromnog prostora, ali i zbog lokacije koja se “budi iz mrtvih”.

Doduše, kolosalan minus trgovini ide na račun poslovanja, odnosno činjenici što su dopustili da im trgovina zjapi prazna bez artikala. Popravni ispit će dobiti za nekoliko mjeseci nakon što AudioLab ponovno posjetimo.

OCJENA 5/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 196.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->