Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.12.2020. 10:28

Test 

VIDEO: Windowsi na Macu brži nego na hardveru Microsofta

YouTuber demonstrirao da Windows 10 on ARM radi bolje na Macu mini nego na Surface Pro X računalu.

VIDEO: Windowsi na Macu brži nego na hardveru Microsofta

Od prvog dana predstavljanja novog M1 SoC procesora, Apple svaku priliku koristi kako bi rekao da je njegov novi čip brži nego oni koji se nalaze na PC računalima, pri čemu je posebno ciljao na prijenosnike. Dakako, da bi se to moglo provjeriti, potrebno je instalirati Windowse na Mac, za što još uvijek ne postoji službena podrška Microsofta, no dok se to jednog dana (možda) ne dogodi, uskaču pametni inženjeri YouTuberi, koji su to uspješno odradili.

Jedan od njih, Martin Nobel, korištenjem QEMU emulatora i Apple native hypervisora (Virtualisation.framework), instalirao je Windows 10 on ARM na Mac mini i potom je napravio usporedni test s Microsoftovim Surface Pro X prijenosnikom.

Appleov Mac mini s Windows 10 on ARM OS-om, opremljen novim M1 procesorom je na Geekbenchu postigao rezultat od gotovo 5.000 bodova, u odnosu na 3.113 bodova koliko je ostvario Surface Pro X.

Drugim riječima, novi Mac mini je u single-core testiranju skoro dvostruko brži u radu na Windows 10 on ARM operativnom sustavu od Microsoftovog vlastitog hardvera koji radi na tom istom OS-u, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zanimljivo je da Microsoft još uvijek nije izrazio namjeru da službeno podržava Appleov hardver, iako je Apple sa svoje strane (lansiranjem vlastitog procesora) povukao potez koji to omogućuje.   

Uostalom, softverski inženjer u Appleu, Craig Federighi, jasno je istakao da je Apple pružio Microsoftu ključne tehnologije koje omogućuju rad ARM verzije Windowsa na Mac računala opremljenim M1 SoC-om, a na ekipi iz Redmonda je da povuče idući potez.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->