Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.03.2019. 13:58

Preglednici 

Microsoft Edge iznenađujuće postaje popularniji

Googleov Chrome preglednik i dalje je uvjerljivo na prvom mjestu, no zanimljivo je da Edge raste iako mu mijenjaju engine.

Microsoft Edge iznenađujuće postaje popularniji

U trenutku kada je Microsoft službeno najavio da će Edge preglednik uskoro prijeći na Googleov Chromium engine, što nam djeluje kao zadnji potez kojim žele postati konkurentniji Chromeu, statistike koje objavljuje NetMarketShare, ukazuju na zanimljiv trend. Naime, tijekom proteklog mjeseca, apsolutni vladar browsera Chrome mrvicu je posrnuo pa se sada nalazi na 66,89% udjela među korisnicima desktop računala i laptopa, a neznatno je potonuo i Mozilla Firefox koji se koristi na 9,39% računala.

Ono što djeluje pomalo iznenađujuće je rast Microsoft Edgea, koji se s 4,61% u siječnju popeo na 4,79%, iako je Microsoft najavio da ga gasi, odnosno zamjenjuje novim Edge preglednikom koji će raditi na Googleovom engineu. Ovo je nakon dugo vremena rast Edgea koji je dugo bilježio samo pad.

Microsoftov Internet Explorer je ostao na drugom mjestu iza Chromea s udjelom od 10,49%, a u gornjem top 10 "domu" nalazi se još i Safari s udjelom od 3,79 posto, dok "niži razred" s ukupnim šestim mjestom predvodi Opera s udjelom od 1,58%.

Razlog rasta Edge vjerojatno leži u padu Chromea i Firefoxa, mada se radi o doista sitnim posrnućima koja se mogu dovesti u vezu i sa stagnacijom tržišta PC računala koje se još uvijek oporavlja od velikih padova tijekom proteklih godina.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Chrome preglednici Edge
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam