Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.07.2013. 15:26

Kina 

VIDEO: Microsoft uči Kinect znakovni jezik

Znanstvenici u Microsoftovoj azijskoj podružnici razvijaju softver koji će prevoditi znakovni jezik.

VIDEO: Microsoft uči Kinect znakovni jezik

Kineski znanstvenici iz Microsoft Research Asia laboratorija uz pomoć kolega iz Instituta računalne tehnologije na Kineskoj akademiji znanosti, zajednički razvijaju sustav koji bi trebao omogućiti prepoznavanje znakovnog jezika uz pomoć Microsoftovog Kinect senzora.

Znanstvenici kažu kako u "modu za prevođenje", Kinect može prevoditi znakovni jezik u tekst ili govor, a tijekom razvoja sustava, uspješno su testirali prepoznavanje pojedinačnih riječi, kao i čitavih rečenica.

U komunikacijskom modu, softver dobiva pomoć u obliku virtualnog avatara koji će pomagati u komunikaciji između osoba s oštećenim sluhom i onih koji čuju normalno ali ne razumiju znakovni jezik, te se prijevodi mogu konvertirati znakovnim jezikom u tekst i obrnuto.

microsoft znakovni jezik 2

Vođa projekta, znanstvenik Guobin Wu na službenom blogu Microsoft Researcha piše: "Mada je ovo još uvijek u fazi istraživanja, nadamo se kako će naš rad u bliskoj budućnosti dovesti do svakodnevnog interaktivnog alata koji će premostiti jaz između gluhih i onih koji čuju".

Za sada Microsoft još ne iznosi podatke o tome kada bi se okvirno mogla pojaviti prva Kinect aplikacija koja bi koristila osobama s oštećenim sluhom, posebice u dućanima, ugostiteljskim objektima i liječničkim ordinacijama, te bi im uvelike mogla pomoći i u zapošljavanju, obzirom da će znatno olakšati svakodnevnu komunikaciju, što bi i poslodavce moglo inicirati da ih češće angažiraju.

Čitav znanstveni rad Microsoftovih znanstvenika možete pogledati u ovom PDF dokumentu.

Izvor: Inside Microsoft Research blog

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->