Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.07.2013. 16:37

Univerzalna pohrana 

VIDEO: Plug, vaš osobni "Dropbox"

Ovaj uređaj omogućit će vam da sve datoteke sa svih uređaja pohranjujete na jedno (fizičko) mjesto.

VIDEO: Plug, vaš osobni "Dropbox"

Samo devet dana od kako je objavljen na Kickstarteru, projekt Plug je prikupio "crowdfunding" investicije u visini od preko pola milijuna dolara, čime je u odnosu na traženih 69.000 dolara postao jedan od najuspješnijih, a u trenutku pisanja ovog teksta prestalo je još punih 48 dana do kraja investicijskog ciklusa.

Ideja koju je pokrenula ekipa CGC Teama sastoji se od malog adaptera u koji s jedne strane ethernet kabelom spojite Internet sa svojeg modema, a s druge tvrdi disk ili bilo koji drugi uređaj za pohranu.

Potom na sve vaše uređaje, desktop PC, Mac i Linux računala, prijenosnike, Android i iOS mobitele i tablete (uskoro i Windows Phone gadgete), instalirate Plug aplikaciju koja vam omogućuje da sve datoteke s njih pohranjujete na jedno centralno mjesto i time dobijete fizički pandan sustava za pohranu tipa Dropboxa, koji je sigurniji, brži i jeftiniji od pohrane u oblaku. Drugim riječima, ovim dobivate svoj vlastiti "fizički oblak" u trajnom vlasništvu.

Potom možete na svakom od svojih gadgeta povezanih preko Pluga pristupiti datotekama koje ste pohranili s bilo kojeg drugog gadgeta, a neke poput slika, raznih dokumenata, filmova i glazbe možete direktno reproducirati na bilo kojem od njih.

plug

Ovaj mali adapter koštat će vas samo 69 dolara (395 kn), a pomoću USB razdjelnika možete na njega postaviti i veći broj jedinica za pohranu, što vam može omogućiti da si napravite, kako kažu, "pravi vlastiti Internet" ili sustav za pohranu u oblaku koji mogu dijeliti i vaši prijatelji, odnosno drugi korisnici kojima omogućite pristup.

Pored toga, još jedna od prednosti u odnosu na Dropbox je u tome što kada iznajmite 1 TB prostora na Dropboxu, on će s vaših uređaja uzeti 1 TB, dok će s Plugom vaši uređaji postati veći za 1 TB.  

U svakom slučaju, ovo nam se čini kao vrlo zanimljiv i jednostavan "sve u jedan" sustav pohrane podataka, koji nam se puno više dopada od pohrane u oblaku, posebice nakon nedavnih afera koje ukazuju da nam ni najveće tvrtke koje pružaju usluge u oblaku više ne mogu garantirati privatnost i sigurnost podataka. Nadamo se samo da će Plug imati dobru zaštitu od hakiranja i da ekipa CGC-a neće ostaviti "stražnja vrata" za razne špije i agencije. 

Izvor: Kickstarter

Video: Plug

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->