Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.12.2020. 12:29

Max Tech 

VIDEO: Mac Mini tuče 16 puta skuplji Mac Pro

Koliko je moćan novi Appleov M1 procesor svjedoči ovo usporedno testiranje neravnopravnih protivnika.

VIDEO: Mac Mini tuče 16 puta skuplji Mac Pro

Novi Appleov ARM procesor M1 i dalje podiže puno prašine, posebice nakon silnih hvalospjeva Applea koji ga svakom prilikom diže u nebesa. Ekipa s portala Max Tech odlučila ga je stoga baciti u usporedni test s najopakijim mogućim protivnikom, profesionalnim Mac Pro računalom koje se prodaje po cijeni od 15.000 dolara.

Protiv njega u ring stavili malo računalo Mac Mini opremljeno novim M1 procesorom. Kako biste odmah vidjeli veliku razliku u hardveru koje Mac Pro čini 16 puta skupljim u odnosu na Mac Mini koji se prodaje po 899 dolara, treba reći da Mac Mini dolazi s 3,2 GHz 8-jezgrenim M1 SoC procesorom, dok Mac Pro pokreće 3,3 GHz 12-jezgreni Xeon. Dok Mac Mini dolazi sa 16 GB RAM memorije, Mac Pro ima 192 GB, no za potrebe testa su je smanjili na 48 GB. Isto su napravili i sa pohranom, pa su 1 TB SSD u Mac Pro zamijenili sa SSD-om od 256 GB, istom količinom RAM-a koliko je ima Mac Mini. I na kraju što se grafike tiče, dok Mac Mini koristi integriranu grafiku na M1, Mac Pro posjeduje pravu profesionalnu grafičku karticu Radeon Vega II.

Kako bi napravili ovaj neobični usporedni test, Max Techovci su odlučili testirati performanse u različitim vrstama zadaća poput otvaranja web stranica i gaminga, kao i u korištenju aplikacija Final Cut Pro, Logic Pro, Xcode i Lightroom Classic, a nisu zaboravili ni odvrtjeti brojne benchmarke, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Rezultati su se pokazali prilično iznenađujućim, mada ostaje činjenica da je Mac Pro profesionalni stroj, i u najzahtjevnijim stvarima poput obrade 8K videa i korištenja velikog broja kanala u glazbenoj produkciji, nadmašuje mali Mac Mini, no gledajući neke druge elemente testa vidi da je u puno slučajeva Mini ravnoparavan, pa čak i bolji u nekim stvarima, posebice u odnosu između performansi i potrošnje energije. Također je ustanovljeno da u obradi fotografija, videa i zvuka, renderiranju i eksportiranju datoteka nije uopće toliko inferioran koliko biste očekivali, pa i tu ima nekih svojih aduta kojima nadmašuje Mac Pro.

Ukratko rečeno, ako vam treba računalo koje će odrađivati čak i mnoge profesionalne zadatke koji nisu najzahtjevniji, odlično će vam poslužiti Mac Mini s M1 procesorom, pa biste trebali dobro razmisliti trebate li dati toliko veliki novac na Mac Pro, jer vam možda nije potreban, već predstavlja overkill.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->