Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.03.2022. 15:54

Arc Alchemist 

VIDEO: Intel predstavlja svoje ARC grafičke kartice

Intel se svojim prvim dediciranim grafičkim karticama želi uključiti u borbu s Nvidijom i AMD-om.

VIDEO: Intel predstavlja svoje ARC grafičke kartice

Intel je prošle godine najavio potpuno novi proizvod, GPU-ove i grafičke kartice za desktop računala i laptope, među kojima su i one namijenjene gamingu, a 30. ožujka ove godine će predstaviti prve grafičke čipove za gaming prijenosnike svojih partnera.

Prva generacija grafičkih kartica nosi ime Arc Alchemist, a Intel namjerava proizvesti barem četiri milijuna jedinica za 2022. godinu kroz sve segmente. Riječ je o "dediciranim" grafičkim karticama koje dolaze u više čipova i različitih specifikacija, ovisno o tržištu koje ciljaju. Prvi čipset je SOC2, manji od dva najavljena te će pokrivati entry-level i nižu mid-range ponudu.

ARC

Prvo će se predstaviti mobilne verzije, a očekuju se A350M, A370M i A380M. Arc A370M dolazi s 4 GB GDDR6 memorije i 64-bitnom sabirnicom te 96 EU (execution units) jedinica. Unatoč istom broju EU jedinica u usporedbi s dosadašnjom Xe LP grafičkom jedinicom u Intel Iris XE integriranim grafičkim čipovima, očekuju se duplo bolje performanse, zahvaljujući poboljšanoj arhitekturi i većem broju resursa s obzirom da se radi o odvojenoj grafičkoj jedinici.

u Ashes of Singularity benchmarku Arc A370M je postigla od 37 do 38 fps-a na FullHD rezoluciji s niskim detaljima što ovu karticu stavlja u rank s RTX 3060 (laptop verzija), ili GTX 1050 desktop modelom.

Dok je ovdje riječ o 96 EU čipu, po prethodnim leakovima možemo očekivati i 128, 256 te 512 EU verzije u budućnosti, pogotovo u desktop segmentu, a kako bi gameri imali razloga razmišljati o alternativama Nvidiji i AMD-u, tu su i specijalne poslastice poput ray-tracinga.

Što o novoj Intelovoj grafici kažu sami proizvođači i kako će se nove grafičke kartice snaći u igrama možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->