Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.12.2023. 10:15

Canalys 

Svjetsko tržište PC računala ponovno u rastu

Nakon sedam uzastopnih kvartala pada, svjetske isporuke računala su na rubu oporavka.

Svjetsko tržište PC računala ponovno u rastu

Prema najnovijem izvještaju analitičara Canalysa, čini se da PC tržište napokon ostvaruje rast. Nakon rasta tijekom pandemije, tržište je u post Covid razdoblju počelo tonuti, no sada se očekuje da će u četvrtom kvartalu ove godine isporuke zabilježiti rast od 5 posto, čemu doprinosi blagdansko razdoblje, ali i sve bolje makroekonomsko okruženje.

Pored toga, Canalys predviđa da će isporuke za cijelu 2024. godinu doseći 267 milijuna jedinica, što je 8% više nego 2023. godine. 

Canalys PC isporuke

  

"Globalno tržište osobnih računala je na putu oporavka i trebalo bi se vratiti na razine isporuka iz 2019. do sljedeće godine", rekao je analitičar Canalysa Ben Yeh. "Utjecaj umjetne inteligencije na industriju osobnih računala bit će dubok, s vodećim igračima među proizvođačima originalne opreme, proizvođačima procesora i pružateljima operativnih sustava usmjerenih na isporuku novih modela sposobnih za umjetnu inteligenciju 2024. Očekuje se da će ukupni udio u isporuci osobnih računala s AI-jem biti oko 19% u 2024. To predstavlja sve Mac proizvode M-serije uz novonastale ponude koje se očekuju u ekosustavu Windows. Međutim, kako se pojavljuju sve uvjerljiviji slučajevi upotrebe i funkcionalnost AI-ja postane očekivana značajka, Canalys predviđa brzi porast u razvoju i usvajanju računala s AI-om.”

Glavni analitičar Canalysa Ishan Dut dodaje da će sljedeća godina donijeti proliferaciju računala temeljenih na Armu, uglavnom potaknutih Qualcommovim X Elite čipom. "Dok će prihvaćanje u početku vjerojatno biti ograničeno, osobito u komercijalnim okruženjima, mogućnost poboljšanja energetske učinkovitosti i trajanja baterije bit će blagodat za ponude koje partneri mogu ponuditi kupcima."

Canalys je već prije predvidio da će ARM čipovi osvojiti 30% udjela na PC tržištu do 2026.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Canalys
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->