Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.08.2017. 13:04

Stanford 

Super tanki poluvodiči produžuju Mooreov zakon

Na Stanfordovim poluvodičima možete dobiti 10 puta više tranzistora nego na čistom siliciju.

Super tanki poluvodiči produžuju Mooreov zakon

Silicij već desetljećima predstava osnovu procesora, no sve više se približava svojim fizičkim granicama. Izrada procesora manjeg od 5 nanometara vrlo je teška, pa se stoga traže novi pristupi.

Znanstvenici Stanforda pronašli su način kako doskočiti tom problemu i omogućiti produljenje Mooreovog zakona na još neko vrijeme.

Njihova ideja je zamijeniti silicij gdje god se može materijalima koji su učinkovitiji u čuvanju prostora, pa su izradili poluvodiče od hafnijevog diselenida i cirkonijevog diselenida koji mogu biti ekstremno tanki (debljine od samo tri atoma), dok istovremeno imaju sva svojstva električne vodljivosti u sredini između izolatora i vodiča. Ova tehnologija omogućuje izradu tranzistora koji su 10 puta manji od najmanjih proizvedenih od čistog silicija.

Znanstvenici kažu da za izradu njihovih poluvodiča i dalje trebate silicij, no kombinacija ovih materijala sa silicijem znatno smanjuje njihovu veličinu, dok istovremeno dovodi do kompleksnijih procesora, dužeg trajanja baterije i drugih korisnih značajki koje dolaze smanjenjem veličine.

Poluvodič Stanford

Kao i u slučaju s drugim tehnološkim otkrićima, najveći izazov će biti dovesti ovu tehnologiju na tržište. Stanfordov tim se trudi poboljšati kontakt između tranzistora i strujnih krugova, kao i povećati pouzdanost izolacije, a najveći izazov će biti proizvodnja poluvodiča pune veličine, odnosno izrada čipova koji će se naći u našim uređajima.

Možda će potrajati nekoliko godina dok ne dobijemo minijaturna računala koja će imati performanse današnjih desktop PC-a, no kao što smo naučili iz prošlosti kada su se se računala veličine sobe preselila u "kante" kakve danas svi držimo ispod stola, vjerojatno nećemo trebati predugo čekati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam