Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.09.2012. 15:55

Gottfrid Svartholm 

Suosnivač Pirate Baya Warg uhićen u Kambodži

Lokalna policija Kambodže objavila da je privela jednog od suosnivača The Pirate Baya.

Suosnivač Pirate Baya Warg uhićen u Kambodži

Kambodžanska policija je ovih dana uhitila suosnivača popularnog servisa za razmjenu datoteka Gottfrida Svartholma Warga, temeljem međunarodne tjeralice koju je za njim u travnju ove godine izdala Švedska.

"Njegovo uhićenje je izvedeno temeljem zahtjeva švedske vlade u vezi kriminala koji se odnosi na informacijske tehnologije", izjavio je glasnogovornik policije Kambodže Kirth Chantharith, dodavši kako njegova zemlja nema ugovor o izručenju sa Švedskom, no istražit će svoje zakonske mogućnosti kako bi mogla riješiti ovaj slučaj.

Uhićenje je potvrdio i bivši Wargov odvjetnik Ola Salomonsson, no u ovom trenutku mu nije poznato hoće li i kada Warg biti izručen Švedskoj.

Suosnovači TPB-a, Warg, Fredrik Neij i Peter Sunde, kao i financijer servisa Carl Lundstroem, osuđeni su od strane švedskog suda za kršenje prava copyrighta 2009. godine.

Svi su dobili po godinu zatvora, no nakon uložene žalbe kazne su im smanjene između 4 i 10 mjeseci, a Warg nije došao na ročište žalbenog postupka, uz objašnjenje odvjetnika da je bolestan.

Osim zatvorske kazne, sud im je odredio plaćanje novčanih kazni u ukupnom iznosu od 7 milijuna dolara kao odštetu za povredu autorskih prava glazbenih i filmskih kompanija.

U međuvremenu Warg je postao nedostupan švedskim vlastima, no duga ruka pravde ga je pronašla tamo gdje se sigurno ni sam nije nadao. Švedski mediji smatraju kako bi mu bilo bolje da sam pristane na izručenje, jer zatvori u Kambodži sigurno ne pružaju istu razinu komfora kao švedski.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->