Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.02.2012. 17:28

Hakiranje 

Student za hakiranje Facebooka dobio 8 mjeseci zatvora

Mada britanski student nije počinio nikakvu štetu, stigla ga je drastična kazna.

 Student za hakiranje Facebooka dobio 8 mjeseci zatvora

Kada ćete idući puta pokušati upasti u račun nekog prijatelja na Facebooku, znajte kako bi to moglo izazvati gadne posljedice.

Britanski student Glenn Mangham je ovih dana osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog, kako se u presudi navodi, "dubokog upada na zaštićeni dio servera Facebooka". Ovaj upad se desio u svibnju prošle godine i mada Mangham nije počinio nikakvu štetu Facebooku, niti korisnicima najpopularnije društvene mreže na svijetu, Facebook je slučaj prijavio vlastima, a FBI je praćenjem "digitalnog traga" došao do njegove adrese u Velikoj Britaniji, te je slučaj preuzela britanska policija i tamošnje sudstvo, koje nije imalo nikave milosti prema mladom hakeru.

Detalji hakiranja nisu objavljeni, no navodno se radi o upadu u račun jednog zaposlenika Facebooka.

Mangham je najviše pogriješio što o svojem upadu nije odmah izvijestio Facebook, što bi se moglo nazvati "bijelim hakiranjem" i Facebook ga zasigurno ne bi progonio, već bi ga možda regrutirao u svoje stručnjake za sigurnost ili mu čak platio naknadu za pronalazak sigurnosne rupe.

Ovako je njegovo hakiranje u potpunosti kriminalizirano, a britanska javnost se podijelila oko tog slučaja, jer dio ljudi smatra kako je dobio što je zaslužio, dok drugi misle kako se takve drakonske kazne ne bi smjele izricati ako nije počinjena nikakva šteta.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->