Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.06.2013. 10:09

5G 

Samsung demantira nedostatke 5G tehnologije

Nakon sumnji koje su izrazili znanstvenici o ultrabrzom 5G-u, Samsung tvrdi da nema nikakvih prepreka.

Samsung demantira nedostatke 5G tehnologije

Samsungov ultrabrzi bežični primopredajnik uključuje 128 antenskih elemenata, 64 za predaju i 64 za prijam podataka.

Kada je Samsung nedavno objavio da testira 5G platformu koja omogućuje prijenos podataka na frekvenciji od 28 gigaherca brzinom od 1 Gbps, te najavio da će pri dolasku na tržište ta tehnologija "korisnicima omogućiti download i upload podataka brzinama i do desetaka Gbps", mnogi znanstveni i inženjerski krugovi su izrazili sumnju.

Prema njihovom mišljenju, visokofrekventni signal nove bežične tehnologije se lako blokira, te se ne može koristiti u uređajima u kretanju.

No vođe projekta iz Koreje tvrde kako su njihovi testovi u Samsung Labsu ukazali da tehnologija radi bez problema u kretanju brzinom "trkača", odnosno pri brzini od 8 km/h, kako i da novi bežični link može doseći domet od 200 metara čak i bez direktne optičke vidljivosti.

"Ovi rezultati upućuju na to da tehnologija može ući u praktičnu uporabu na mobilnim uređajima u urbanim okolišima, omogućujući ljudima da tijekom hodanja primaju podatke brzinama koje su najmanje 7 puta veće od onih koje je moguće postići danas", kaže Wonil Roh, šef laboratorija Advanced Communications Laboratory u Samsungovom R&D centru u Suwonu u Južnoj Koreji. "Najvažnija stvar je da smo proveli prilično obećavajuće testove koji demonstriraju koliko je brza naša nova, 'beam-forming i tracking' tehnologija".

Roh kaže da se u testovima s predajnikom spojenom na vanjski zid na trećem katu zgrade od 11 katova i prijemnikom koji se kretao naokolo, sustav pokazao učinkovitim za preuzimanje podataka bez grešaka od 256 megabita u sekundi, dosegavši 512 megabita u sekundi uz zanemarivu količinu grešaka, za usporedbu sa 75 megabita u sekundi koliko može isporučiti 4G LTE tehnologija.

No Dipankar Raychaudhuri, direktor istraživačkog bežičnog laboratorija na Sveučilištu Rutgers, kaže kako se mnogi znanstveni centri širom svijeta bave razvojem "idućeg vala standarda koji će naslijediti 4G LTE", no samo International Telecommunications Union agencija Ujedinjenih naroda može formalno prihvatiti novi 5G standard.

"Primopredaja na ultra brzinama je poput natjecanja u ljepoti. Svi žele napraviti najbrži radio, no budućnost nije samo u brzini. Korisnici mobilnih uređaja će također tražiti bolju pokrivenost, manje prekinutih razgovora, te manju latenciju u isporuci podataka", kaže Raychaudhuri, navodeći kako će sve to zahtijevati nadogradnje sustava bežičnih mreža teleoperatera, te načina na koji rade na tim brzinama prije nego što se taj standard stavi u uporabu.

Bez obzira na to hoće li Samsung komercijalizirati svoje rješenje, činjenica je da nam je 5G standard sve bliži.

Izvor: MIT Technology ReviewVezani sadržaji
Ključne riječi Samsung standard 5G 4G LTE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->