Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.06.2016. 10:12

KiloCore 

Proizveden prvi procesor s 1000 jezgri

Novi procesor je u stanju izvršavati 115 milijardi instrukcija u sekundi, uz napajanje običnom AA baterijom.

Proizveden prvi procesor s 1000 jezgri

Znanstvenici Odjela za električno i računalno inženjerstvo na Sveučilištu California iz Davisa (UC Davis), predstavili su mikročip koji sadrži 1000 nezavisnih programibilnih procesora pod nazivom KiloCore.

Procesor sadrži 621 milijun tranzistora, te je prema testovima koje su proveli, u stanju izvršavati 1,78 bilijuna instrukcija u sekundi, a svaka jezgra u prosjeku postiže maksimalni takt od 1,78 GHz.

"Prema našem saznanju ovo je prvi 1.000-jezgreni čip ikada napravljen", izjavio je profesor Bevan Baas, vođa tima koji je izradio arhitekturu čipa.

Drugi multiprocesori koji su do sada napravljeni nisu prelazili brojku od 300 jezgri. Većinom su izrađeni za istraživanja, a samo nekoliko ih se našlo u komercijalnoj prodaji. KiloCore čip je proizveden u suradnji znanstvenika UC Davisa i IBM-a koji ga je izradio korištenjem 32 nm CMOS tehnologije.

Svaka od 1.000 jezgri može raditi neovisno od drugih, te će se ugasiti kada ne obrađuje podatke, što je značajka koja čuva energiju indirektnim smanjivanjem temperature unutar jezgre.

Znanstvenici kažu da je čip toliko energetski učinkovit da je u stanju izvršavati 115 milijardi instrukcija u sekundi za vrijeme dok ga napaja jedna obična AA baterija.

Mada je čip 100 puta učinkovitiji od bilo kojeg laptop procesora, teško ćete ga vidjeti u svojim kućnim računalima, jer je KiloCore proizveden s tom namjerom da se jednog dana nađe u superračunalima u podatkovnim centrima koja se koriste za rudarenje podacima na velikoj skali i operacije procesiranja podataka. 

Mada se čip u dosadašnjim testovima pokazao učinkovit, znanstvenici navode da ga je potrebno izložiti brojnim novim testovima prije nego što se lansira na tržište računala podatkovnih centara.

Znanstvenici UC Davisa su izradili i specijalni kompajler, kao i automatski programski "mapping tool" alat, kako bi se developerima omogućila izrada aplikacija koje će raditi s novim procesorom.

Izvor: UC Davis

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam