Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.06.2016. 15:57

Intel Management Engine 

Intelov CPU dolazi s tajnim stražnjim vratima

Intelovi x86 procesori skrivaju drugi CPU koji može preuzeti vaše računalo, a ne možete mu pristupiti.

Intelov CPU dolazi s tajnim stražnjim vratima

Hardverski sigurnosni stručnjak Damien Zammit objavio je vijest da najnoviji Intelovi x86 procesori sadrže podsustav koji funkcionira kao zasebni CPU unutar CPU-a, a nitko mu ne može pristupiti i vidjeti njegov vlasnički kod.

Taj sustav pod nazivom Intel Management Engine (ME) doslovce je integriran unutar x86 čipseta, gdje pokreće svoj vlastiti "closed-source" firmware.

Intel kaže da je ME dizajniran kako bi velikim tvrtkama omogućio daljinsko upravljanje računalima za određenu naknadu kroz AMT tehnologiju (Active Management Technology).

Zammit kaže da AMT radi odvojeno od bilo kojeg OS-a koji bi korisnik mogao instalirati, čime pruža pristup računalima u bilo kojoj konfiguraciji.

Intel ME postavlja TCP/IP server koji pristupa memoriji iza vaših "leđa", a kako bi AMT dobio "daljinske značajke", ME platforma će pristupiti bilo kojem dijelu memorije bez saznanja "matičnog" CPU-a, te će postaviti TCP/IP server na mrežno sučelje.

Zammit tvrdi da taj server može slati i primati promet neovisno o tome pokreće li OS firewall ili ne.

Pored toga ukazuje na nekoliko problema, među kojima je prvi u tome što nitko izvan Intela nije nikada vidio izvorni kod ME platforme, a kao drugo, ME firmware je kriptografski zaštićen RSA 2048 ključem koji se ne može provaliti "brute-forceom" u, kako kaže, "čitavom jednom ljudskom životu".

Treća stvar je u tome što se na procesorima novijim od Intel Core 2 ME ne može onemogućiti, jer CPU odbija restartanje (reboot), a kao četvrto navodi da ne postoji način na koji biste mogli provjeriti "zdravlje" ME firmwarea. 

Istraživač smatra da bi se u slučaju kompromitiranja tajni ME-a od strane drugih istraživača ili zlonamjernih entiteta, čitav sigurnosni model ME-a skršio, što bi izložilo svaki noviji Intelov sustav najgorim zamislivim "rootkitovima".

Ukratko rečeno, Zammit smatra da nam ME-ov hardverski "addon" ugrožava sigurnost, a mi bismo voljeli čuti što o ovim njegovim tvrdnjama misli Intel. Teorija zavjere u svijetu čipova?

Izvor: BoingBoing

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam