Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.04.2021. 16:01

Nvidia 

Predstavljen prvi ARM procesor za servere

Nvidia je predstavila prve ARM procesore za servere i RTX kartice za radne stanice.

Predstavljen prvi ARM procesor za servere

CEO Nvidije Jensen Huang i njegovi kolege su na virtualnoj GTC konferenciji predstavili novi Grace procesor baziran na ARM arhitekturi, nazvan prema poznatoj računalnoj znanstvenici i kontraadmiralici mornarice SAD-a Grace Hopper. Novi procesor za podatkovne centre namijenjen je ogromnim radnim opterećenjima poput AI superračunala i procesiranju prirodnog jezika.

Procesor pokreću ARM Neoverse jezgre koje su čvrsto integrirane s najnovijom GPU tehnologijom, a Nvidia tvrdi da će sustavi s Grace procesorom moći deset puta brže učiti NLP modele u odnosu na x86 DGXTM sustave.

Među brojnim zainteresirani m klijentima koji planiraju kreirati sustave koji se temelje na Grace procesorima su švicarski nacionalni superračunalni centar CSCS i Los Alamos National Laboratory.

Grace se oslanja na Nvidia NVLink tehnologiju koja će omogućiti brzine 900 GB/s između procesora i grafike što je prema Nvidiji oko 30 puta brže od vodećih servisa današnjice. Sustav će koristiti LPDDR5x memoriju i bit će deset puta energetski učinkovitiji te imati dvostruko veću propusnost u odnosu na DDR4.

Osim predstavljanja Grace procesora, Nvidia je najavila i partnerstvo s Amazon Web Services platformom u kojemu bi svoj grafički čip pridružila ARM Graviton2 procesoru.

Tu ne završava NVIDIA priča s ARM procesorima. Kompanija je najavila da s MediaTekom razvija laptop koji bi kombinirao ARM arhitekturu i RTX grafiku.

Nvidia_RTX_A5000_2

Najjača trenutačna gaming grafička kartica Nvidije RTX 3090 i dalje ima veće brzine, ali su profesionalne kartice napravljene za dulje vršno opterećenje. Za prijenosne radne stanice NVIDIA je predstavila A2000 i A5000 serije koje imaju Max-Q dizajn.

Čitavu snimku Nvidijine GTC konferencije pogledajte u ovom videu.

Izvor: Vidilab.comVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->