Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.01.2013. 10:36

USC studija 

Oglašivačke mreže financiraju piratstvo

Kalifornijska studija ukazuje na povezanost oglašivačkih mreža i piratskih stranica.

Oglašivačke mreže financiraju piratstvo

Prikaz rada bota koji je za potrebe studije pretraživao podrijetlo oglasa na piratskim stranicama, odnosno pronalazio servere s kojih su dolazili.

Kim Dotcom kojeg se u javnosti prikazuje velikim zločincem čiji je portal Megaupload u SAD-u smatran jednim od najvećih rasadnika piratskih sadržaja, nije se obogatio od piratstva.

Njegovi zarađeni milijuni dolaze od legalnih oglasa koji su se prikazivali na njegovoj ilegalnoj stranici, navode znanstvenici Annenberg Innovation Laba sa Sveučilišta Southern California (USC), koji su proveli veliku istragu portala koji nude linkove na piratske sadržaje, "torrente" i nelegalne datoteke.

"Veliki piratski portali distribuiraju ilegalne sadržaje i čine milijunske štete kreativnoj zajednici, otežavajući život umjetnicima. No naša studija ukazuje kako represivni zakoni koje donosi vlada nisu dovoljni za rješavanje ovog problema, već se u pozadini svega nalazi online oglašivačka industrija.

Studija je ukazala kako se među top 10 oglašivača na piratskim stranicama nalaze Google i Yahoo, a popis ide ovim redom: OpenX, Google (uključujući DoubleClick), Exoclick, Sumotorrent, Propellerads, Yahoo (uključujući Right Media), Quantcast, Media Shakers, Yesads i Infolinks.

Nakon što je USC objavio rezultate svoje studije, odmah se oglasio Google s tvrdnjom da je potpuno pogrešna teza da oni financiraju piratstvo svojim oglasima.

"Mi još nismo dobili kopiju ove studije, te ne znamo metodologiju po kojoj je rađena, no vjerujemo da je donijela pogrešne zaključke", kaže Google.

"U posljednjih nekoliko godina mi smo zauzeli vodeću ulogu u borbi protiv ovog problema, partnerstvom s organizacijama industrije kako bi prekinuli dotok novca ka piratskim stranicama, te smo potrošili veliku količinu novca i vremena kako bi piratske sadržaje uklonili iz naše mreže. Kompleksnost online oglašavanja dovodi nekog na pogrešne zaključke da postojanje bilo kakvog Googleovog koda na tim stranicama znači financijsku potporu Googlea", kaže glasnogovornik Googlea Andrea Faville za E-Commerce Times

Glasnogovornica Yahooa Analisa Schelle također na sličan način odbija tvrdnje USC-a, te kaže da čim primijete oglase koji se pojavljuju preko servisa Right Media exchange na stranicama s nelegalnim sadržajima, odmah poduzimaju istragu i blokiraju ih.

Rebecca Lieb, analitičarka za digitalno oglašavanje u Altimer grupi, kaže kako je ovo simptomatična posljedica automatiziranog ciljanog oglašavanja. "Vidjeli smo ovo u slučajevima oglašavanja na tražilicama koje su već prošle tu fazu evolucije kada su se oglašivači počeli buniti zbog toga što se tekstualni oglasi prikazuju tamo gdje nisu željeli da se njihovi brandovi povezuju s određenim stranicama. Mislim da oglašivačke mreže sada to isto proživljavaju".

Profesor Jonathan Taplin, direktor USC Annenberg Innovation Laba kaže kako mnogi oglašivači nisu svjesni da se njihovi oglasi prikazuju na piratskim stranicama, te bi se neki mogli iznenaditi kada bi to otkrili i poželjeli zaustaviti te aktivnosti, no ima i onih kojima je svejedno gdje se prikazuju sve dok ne znaju za to.

Anneberg studija je vršena na domenama s najviše DMCA (Digital Millennium Copyright Act) zahtjeva za gašenjem, te je između ostalim izvorima koristila Google Transparency Report, a za dobivanje Top 10 liste, korišten je bot koji je "češljao" HTML identifikator oglašivačke mreže na svakom oglasu, te izlistao oglašivački server koji šalje određeni oglas.

Annenberg Innovation Lab sada namjerava ovaj izvještaj pretvoriti u mjesečno izdanje, a buduća izvješća će uključiti imena brandova i oglašivača čiji se oglasi prikazuju na piratskim stranicama u nekom obliku "stupa srama".

Annenberg Innovation Lab očekuje kako će oštećene industrije poput MPAA i drugih Hollywoodskih organizacija sada imati bolji uvid u to tko financira stranice koje krše njihove licence.

Zanima nas hoće li ovo natjerati oglašivačke mreže da uklone automatizaciju iz svojeg sustava oglašavanja, a postoji mogućnost da se tim mrežama pozabave i zakonodavci. Naravno, kao što kaže Google, ako se njihovi oglasi pojavljuju na piratskim stranicama, to ne znači da one doista imaju dotok novca iz njegove oglašivačke mreže, a to ova studija ne može utvrditi, kao ni dokazati, no svejedno je bačeno veliko sjeme sumnje.

Po ovome ispada da je Google veći pirat od Kima Dotcoma, pa će Larry Page i ekipa morati razraditi dobru taktiku kako se oprati od neugodne konotacije koja bi se lako mogla pretvoriti u pravi ICT skandal. Za početak bi sami trebali detaljno istražiti je li se koji dolar prelio tamo gdje nikako nije poželjno.

Izvori: E-Commerce Times, USC Anneberg Inovation Lab

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->