Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.05.2011. 18:05

Google 

Schmidt ne podržava uklanjanje piratskih stranica

Bivši generalni direktor Googlea osudio prijedlog novog zakona, dok se Google ograđuje od njegove izjave.

Schmidt ne podržava uklanjanje piratskih stranica

SAD je vrlo blizu uvođenja zakona pod nazivom Protect IP, koji bi značio uklanjanje web stranica koje krše autorska prava nudeći piratski sadržaj i stranica koje nude razmjene datoteka. Zakon bi ujedno prisilio da se sve takve stranice uklone iz rezultata pretrage, online oglašavanja, kao i od strane DNS providera.

Komentirajući moguće stupanje na snagu takvog zakona, Shmidt je na nedavnoj konferenciji u Londonu rekao kako se s tim ne slaže, i da će se, ako zakon bude usvojen, boriti protiv njega.

Schmidt je izrazio svoju zabrinutost kako bi uvođenje takvog zakona moglo ugroziti slobodu govora, jer bi se pod maskom zaštite autorskih prava, mogli uklanjati sporni sadržaji koji se nekome ne sviđaju. Posebnu opasnost za tako nešto vidi u državama koje već primjenjuju različite mehanizme cenzure interneta, poput Kine.

Uvođenje ovakvog zakona, Schmidt je nazvao "katastrofalnim presedanom".

 uvođenje ovog zakona moglo bi ugroziti slobodu govora, jer bi se pod maskom zaštite autorskih prava mogli uklanjati sadržaji koji se nekome ne sviđaju 

Eric Schmidt

Nakon što su njegove izjave privukle mnogo pažnje, oglasio se i Google, koji kaže kako im se čini da su mediji prenijeli izjave izvađene iz konteksta, te da je Schmidt govorio u svoje ime, a ne u ime kompanije u kojoj je trenutno na poziciji izvršnog direktora i predsjedavajućeg Upravnog odbora.

"Sloboda govora je pitanje o kojem mi brinemo, te nastavljamo blisko sarađivati s Kongresom, kako bismo se uvjerili da Protect IP pogađa samo stranice posvećene piratstvu, a s druge strane štiti slobodu govora i legalne stranice", navodi se u službenom priopćenju Googlea.

Shmidtove izjave nisu se dopale velikim izdavačkim kompanijama i udruženjima za zaštitu autorskih prava koje surađuju s Kongresom na izradi ovog zakona.

"Kao američka kompanija koje je cijenjena širom svijeta, nije dobro što, barem prema komentarima njezinog predsjednika Upravnog odbora, Google misli da je iznad američkog zakona", komentar je MPAA, udruženja američke filmske industrije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google piratstvo Protect IP Zakon
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->