Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2021. 10:51

Pradeo 

Novi smishing trojanac glumi Chrome aplikaciju

Korisnici Android telefona izloženi su novom opasnom sofisticiranom napadu koji dolazi putem SMS poruka.

Novi smishing trojanac glumi Chrome aplikaciju

Smishing je slična vrsta prijevara kao phishing, s tom razlikom da se linkovi koji vode na stranice s malwareom distribuiraju SMS porukama umjesto emailom. Hakeri su spoznali da ljudi imaju veće povjerenje u SMS poruke nego emailove i to su odlučili iskoristiti.

Istraživači tvrtke Pradeo, otkrili su da se u posljednje vrijeme sve više širi opasni smishing trojanac koji je već zahvatio više stotina tisuća ljudi, a temelji se na lažnoj Google Chrome aplikaciji.

Žrtve dobivaju SMS poruku u kojoj ih se obavještava da moraju platiti carinske pristojbe za dostavu paketa. Ako ih to zainteresira i kliknu na poveznicu, pojavljuje se poruka u kojoj se navodi da moraju nadograditi svoju Google Chrome aplikaciju. Nakon što prihvate zahtjev, preusmjeravaju se na malicioznu web stranicu na kojoj se nalazi lažna Chrome aplikacija, putem koje će preuzeti malware na svoj telefon. 

Nakon što se završi lažno ažuriranje Chromea, žrtve se usmjeravaju na phishing stranicu, gdje se od njih traži plaćanje malog iznosa od 1 ili 2 dolara, što je samo paravan za prikupljanje podataka o kreditnim karticama.

Pradeo kaže da nakon instalacije malware šalje više od 2.000 SMS poruka tjedno sa zaraženih telefona kako bi proširio zarazu i to radi tiho u pozadini, pa žrtve toga najčešće nisu niti svjesne.

Kao i uvijek u takvim i sličnim slučajevima, jedini i glavni savjet vam je da nikada ne klikate na poveznice u porukama s nepoznatih brojeva, jer je ljudska znatiželja glavna karta na koju igraju cyberkriminalci.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->