Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2021. 11:27

Google I/O 2021 

Najveće Googleove novosti s konferencije za developere

Google je na I/O 2021 konferenciji predstavio novosti vezane uz AI, Android 12, WearOS i Project Starline.

Najveće Googleove novosti s konferencije za developere

Ovogodišnje Googleovo izdanje Google I/O 2021 konferencije odvijalo se u parku, gdje su se govornici smjenjivali ispred pozornice (bez gledatelja), a događanje se u realnom vremenu prikazivalo na internetu video streamingom.

Googleov šef Sundar Pichai i ekipa puna dva sata su govorili o novostima u svojim servisima i aplikacijama, uključujući one vezane uz fotografije, mape, pretraživanje, novu inačicu Androida, WearOS, AI, privatnost i Project Starline.

Što se tiče umjetne inteligencije, Google je malo detaljnije objasnio LaMDA, novi AI model koji prema Googleovoj tvrdnji predstavlja veliki iskorak u razvoju konverzacijske umjetne inteligencije.

U jednoj neobičnoj demonstraciji Google je pokazao LaMDA koji se pretvara da je Pluton, a zatim papirnati avion. Iako nije uvijek bio rječit ili sažet, LaMDA je mogao odgovoriti na prilično složena pitanja. LaMDA bi jednog dana mogao imati značajni utjecaj na glasovno pretraživanje i Google Assistanta. Tvrtka je također pokazala dermatološki alat koji vam uz pomoć AI-a može pružiti informacije o kožnim stanjima.

Jedan veliki dio keynote konferencije Google je posvetio novim značajkama vezanim uz privatnost koje stižu u njegove brojne proizvode. Primjerice, tvrtka u Fotografije dodaje namjensku mapu za slike i videozapise koje želite zadržati privatnim. Sadržaj koji dodate u zaključanu mapu neće se prikazivati ​​kada se pomičete kroz vremensku traku Fotografija, a pristup zahtijeva unos zaporke.

Među ažuriranjima vezanim uz aplikacije, zanimljive su nove kontrole nad značajkom Memories u Fotografijama, alat za promjenu ugroženih lozinki u ugrađenom Chromeovom upravitelju zaporkama i dublje integracije između svih Googleovih aplikacija za produktivnost. Neka od najznačajnijih poboljšanja dolaze na Karte u kojima Google planira poboljšati Live View, navigaciju i detaljnije mape ulica.

Google tvrdi da njegov novi operativni sustav Android 12 dobiva "najveći facelift u posljednjim godinama". Kažu da se temelji na novom Material You sustavu, najnovijoj inačici Material Design "jezika" koji će prilagoditi gotovo sve elemente sučelja, uključujući zaslon obavijesti i izbornik brze postavke, dominantnim i besplatnim bojama vaše pozadine.

1._Android_12_Keyword_Header.max-1000x1000

Android 12 također će predstaviti nove značajke povezane s privatnošću, uključujući nadzornu ploču na kojoj možete vidjeti vremensku traku svih podataka kojima su aplikacije na vašem telefonu nedavno pristupile. Ostali značajni dodaci uključuju daljinsku integraciju s Android TV OS-om i značajku digitalnog ključa za automobil. Govoreći o automobilima, tvrtka također olakšava razvojnim programerima izradu Android Auto i Android Automotive aplikacija.

Javnu beta verziju Androida 12 od sada možete preuzeti na odabranim uređajima 11 različitih proizvođača, uključujući Google, OnePlus i ASUS, a više detalja o novom Androidu 12 pogledajte u ovom videu.

Kao što smo to već čuli ovih dana, Samsung je postao glavni partner Googleu vezano uz operativni sustav za pametne satove WearOS. Sada je objavljeno da će Samsung osim prelaska s Tizena na Googleov OS u Galaxy Watchu 4, također i surađivati s Googleom na izradi nove inačice WearOS-a. To bi trebalo značiti da Samsung na neki način preuzima WearOS u svoje ruke, što možda nije nešto što će se dopasti drugim proizvođačima pametnih satova koji su razmišljali o tome da njihovi satovi i narukvice rade na WearOS-u.

Google kaže da novi WearOS dolazi s redizajniranim korisničkim sučeljem, poboljšanjima u praćenju zdravlja i fitnessa te boljom energetskom učinkovitošću, odnosno baterije bi u novim satovima mogle raditi dulje. Nekoga će vjerojatno razveseliti i podatak da u WearOS stiže Google Music.

Starline

Možda najzanimljivije predstavljanje na ovogodišnjoj key konferenciji na Google I/O 2021 bila je prezentacija projekta pod nazivom Project Starline, uređaja koji sadrži specijalni zaslon koji prikazuje 3D prikaz osobe pune veličine.

To omogućuje da prilikom video chata imate osjećaj kao da pred vama iza prozora sjedi živa osoba, mada se ne radi o hologramu, već o kombinaciji videa i 3D modela, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Starline je trenutno nešto što se vrti samo u Googleovim uredima, no tvrtka kaže da će pokrenuti šire javno testiranje nove tehnologije krajem ove godine.

Čitavu key konferenciju na Google I/O događanju možete pogledati u ovom videu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->