Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.12.2019. 17:40

Zhaoxin 

Kineski procesori na kineskom operativnom sustavu

Zhaoxin procesori sada rade na kineskom UOS-u i time smanjuju ovisnost Kine o SAD-u.

Kineski procesori na kineskom operativnom sustavu

Kao što nam je dobro poznato, Kina se trudi čim brže napraviti tranziciju s američkom hardvera i softvera na vlastita rješenja kako bi smanjila tehnološku ovisnost o SAD-u.

Prema najnovijem izvještaju procesori kineske tvrtke Zhaoxin sada rade na kineskom Unity Operating System (UOS) operativnom sustavu, što je veliki korak u kineskoj autonomiji.

Tvrtka Tongxin Software koja je izradila UOS, uspjela pogoniti KaiXian KX-6000 i KaiSheng KH-30000 procesore na rad s desktop i serverskom inačicom OS-a.

Navedeni procesori Zhaoxina dolaze u 16nm tehnologiji proizvodnje, sadrže po 8 jezgri i rade na osnovnom taktu do 3 GHz, a u planu je skoro lansiranje novih, naprednijih i bržih.

Zahvaljujući integriranom display driveru u UOS-u, KaiXian KX-6000 procesori donose poboljšanja u performansama videa i zvuka, podržavaju 3D grafiku i UHD dekodiranje, a za serverske procesore  KaiSheng KH-30000 tvrde da su izuzetno stabilni i mogu raditi u svim vrstama datotečnih servera, bazama podataka i sl.

Tongxin Software surađuje i s drugim proizvođačima procesora kao što su Loongson, FeiTeng, ShenWei, Kunpeng i Hygon kako bi radili s UOS-om koji bi trebao u potpunosti izbaciti Windowse iz Kine.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->