Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.05.2017. 14:25

Itanium 

Intel isporučuje svoj posljednji Itanium

Intel službeno odustaje od dalje proizvodnje 64-bitnih procesora koji su trebali presuditi x86 arhitekturi. 

Intel isporučuje svoj posljednji Itanium

Prije 16 godina Intel je lansirao svoj prvi Itanium procesor u koji je polagao velike nade. Ideja Intela je bila da tim 64-bitnim procesorom prvo pokori serversko tržište, a potom ga dovede na naša računala gdje je trebao doslovce uništiti x86 arhitekturu koja je dominirala na PC računalima nekoliko desetljeća.

Stvari na kraju nisu ispale onakvima kako je Intel priželjkivao 2001. godine, pa nas ne čudi što je sada službeno objavio da će njegovi Itanium procesori iz serije 9700 biti posljednji koji će se isporučivati. Posljednja serija Itanium procesora biti će upućena tvrtki HPE koja će njime nadograditi svoje Integrity i6 servere.

Intel je s Itaniumom imao raznih problema od samih početaka, pa su tako prvi čipovi bili veliki potrošači energije, a AMD mu je također pokvario planove, lansiranjem 64-bitnih x86 procesora prije njega. Obzirom da se u značajkama koje donosi 64-bitna tehnologija može uživati bez odbacivanja postojećeg softvera, Intel je ubrzo odgovorio vlastitim 64-bitnim x86 čipovima, pa je tako Itanium do sada ostao samo opcija za određene aplikacije na serverskom tržištu. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Intel Itanium AMD procesori 64-bit x86 HPE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam