Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.01.2013. 13:55

Pametna tvornica 

Industrijski Internet u tvornici baterija budućnosti

Zamislite tvornicu u kojoj svaki proizvod pamti kako je napravljen.

Industrijski Internet u tvornici baterija budućnosti

Najnovija tvornica General Electrica u Schenectadyu u američkoj državi New York, može se slobodno nazvati najpametnijom tvornicom na svijetu. U njoj se proizvode napredne Durarthon natrij-nikal klorid baterije, za koje se vjeruje da predstavljaju budućnost efikasne i "zelene" pohrane energije.

No njihove "baterije budućnosti" nisu jedina stvar kojom se GE može pohvaliti. Naime, njihova nova tvornica posjeduje 10.000 senzora spojenih na interni Ethernet velike brzine. Uloga tih senzora je praćenje svih procesa proizvodnje, od toga kakav se kameni prah koristi u keramici baterija, kolika je temperatura na kojoj se peku, pa sve do praćenja tlaka zraka u proizvodnim pogonima.

U upravljačkom dijelu tvornice, inženjeri na svojim iPad tabletima dobivaju sve te podatke prikupljene preko WiFi hot-spotova postavljenih svuda naokolo.

U studenom prošle godine GE je najavio kako će investirati milijardu dolara za "fino uštimavanje" performansi svojih strojeva, njihovim povezivanjem na vlastiti industrijski Internet.

Mada ideja umreženih strojeva nije nova, GE vjeruje kako će jeftinija računalna snaga i senzori dovesti do nove ere primjene velikih količina kompleksnih podataka (big data) u industrijskoj proizvodnji, te su njihovi ekonomski stručnjaci izračunali kako će produktivnost radnika uvođenjem nove tehnologije rasti za 1,5% godišnje.

Za razliku od drugih tvornica koje već posjeduju umrežene strojeve, GE želi u proces uvesti znatno veće količine kompleksnih podataka, pa se tako prikupljaju podaci s više od 100 senzora temperature i pritiska, a analizi uvjeta unutar tvornice će se pridružiti podaci vremenske prognoze, te kontrolirati protok zraka izvana u proizvodne pogone.

"Obzirom da temperatura i vlažnost imaju veliki utjecaj na baterije, na taj način se može kontrolirati promjene u vlažnosti, kako bi automatski sustavi mogli na vrijeme regulirati otvaranje ili zatvaranje ventila", kaže Randy T. Rausch, voditelj Odjela poslovne analitike i proizvodnih informacija u General Electricu.

Inženjeri navode kako će njihov industrijski Internet postati daleko više od Intraneta, čiji podaci nikada ne napuštaju firewall tvrtke.

Naime, njihova ideja je da omoguće praćenje baterija nakon što napuste tvornicu, korištenjem ugrađenih računalnih čipova, a to isto radi i njihova divizija koja proizvodi kućanske aparate, ugradnjom čipova u hladnjake i perilice posuđa.

GE baterija

GE želi da svaka njihova baterija ili kućanski aparat koji proizvedu "zna" kada je proizveden, kako je proizveden, tko ga je napravio i njegovu čitavu "genologiju", s ciljem da se iz tih podataka kasnije mogu ispravljati nedostaci i razvijati kvalitetniji i učinkovitiji novi proizvodi.

"Poveznice između proizvoda u vanjskom svijetu i tvorničkog prostora imat će veliki značaj, a to je ono kako mi vidimo budućnost Industrijskog Interneta", kaže Rausch. 

Izvor: MIT Technology Review

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam