Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.01.2024. 14:44

SOT-MRAM 

ITRI ​​i TSMC rade novu vrstu učinkovite memorije

Poznati proizvođač poluvodiča TSMC i Tajvanski tehnološki institut ITRI udružili su se u razvoju revolucionarnog SOT-MRAM čipa.

ITRI ​​i TSMC rade novu vrstu učinkovite memorije

TSMC i Tajvanski istraživački institut za industrijsku tehnologiju (ITRI), zajednički su razvili SOT-MRAM čip (spin-orbit-torque magnetic random-access memory). Memorijski uređaj se može koristiti za računalstvo u memorijskim arhitekturama i predmemorijama posljednje razine, a može se pohvaliti postojanošću, niskim latencijama i potrošnjom energije koja je 1% potrošnje STT MRAM-a.

Njihovi zajednički napori rezultirali su istraživačkim radom o ovoj mikroelektroničkoj komponenti, koji je zajednički predstavljen na IEEE International Electron Devices Meeting 2023 (IEDM 2023), naglašavajući njihovu ključnu ulogu u unapređenju memorije sljedeće generacije.

Dr. Shih-Chieh Chang, generalni direktor Laboratorija za istraživanje elektroničkih i optoelektroničkih sustava pri ITRI-ju, istaknuo je: "Nakon koautorskih radova predstavljenih na simpoziju o VLSI tehnologiji i sklopovima prošle godine, dodatno smo zajednički razvili jediničnu ćeliju SOT-MRAM. Ova jedinična ćelija postiže istovremenu nisku potrošnju energije i rad velikom brzinom, postižući brzine od čak 10 nanosekundi. A njegove ukupne računalne performanse mogu se dodatno poboljšati kada se integriraju s računalstvom u dizajnu memorijskog kruga. Gledajući unaprijed, ova tehnologija ima potencijal za primjene u računalstvu visokih performansi (HPC), umjetnoj inteligenciji (AI), automobilskim čipovima i još mnogo toga.”

Pojava AI-a, 5G-a i AIoT-a stvorila je značajnu potražnju za brzom obradom, zahtijevajući nova memorijska rješenja koja karakteriziraju poboljšana brzina, stabilnost i energetska učinkovitost.

„Uspješna suradnja između ITRI-a i TSMC-a ne samo da baca svjetlo na put prema memorijskoj tehnologiji sljedeće generacije, već također jača međunarodnu konkurentsku prednost Tajvana u sektoru poluvodiča“, navodi ITRI u svojem priopćenju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->