Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.10.2012. 10:56

HAKOM 

HAKOMetar otkriva varanje providera s brzinama prijenosa

HAKOM će uskoro u rad pustiti alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa Internetu.

HAKOMetar otkriva varanje providera s brzinama prijenosa

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) objavila je kako će uskoro izdati alat proizveden u suradnji s CARNetom pod nazivom HAKOMetar, koji će krajnjim korisnicima moći poslužiti kao dokaz u postupku rješavanja prigovora na pruženu brzinu širokopojasnog pristupa Internetu.

HAKOM se na izradu ovog alata odlučio temeljem Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, kojim je pružateljima usluga propisao da brzine širokopojasnog pristupa Internetu moraju ugovarati i oglašavati navodeći i minimalnu brzinu pristupa u odnosu na maksimalnu (oglašavanu) brzinu.

Tako za pakete do 10Mbit/s brzina u satima najvećeg (najgušćeg) internetskog prometa (od 19 do 23 sati) ne smije pasti ispod 50 posto maksimalne (oglašavane) brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa. Za pakete iznad 10Mbit/s vrijednost ne smije biti niža od 70 posto ugovorene brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa.

Aplikacija će prvo prikupiti podatke pretplatniku-korisniku usluge, o računalu s kojeg se provode mjerenja i okruženju u kojem se računalo nalazi u vrijeme provođenja mjerenja. Zatim će se obaviti mjerenja dostupnosti i dohvatljivosti podataka na referentnom poslužitelju (maksimalna brzina od korisnika do referentne točke smještene u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži - CARNet-u) te sadržaja na Internetu (uspostavljanje velikog broja usporednih veza i preuzimanje veće količine sadržaja koristeći protokole prijenosne razine TCP (HTTP i/ili FTP) i UDP (internetske radio postaje, audio/video prijenos) prema unaprijed određenim ili nasumično odabranim adresama).

U oba će se slučaja računati ostvarena brzina prijenosa podataka, pri čemu prvo mjerenje služi isključivo kao referenca u provjeri rezultata (s obzirom na mogućnost operatora da utječu na rezultate osiguravanjem brže veze i kvalitetnijeg odziva prema CARNet mreži), a drugo mjerenje predstavlja mjerodavnu procjenu ostvarene brzine i kvalitete usluge.

HAKOM kaže kako će rad same aplikacije, kao i točnu specifikaciju podataka koje prikuplja, detaljnije objasniti u tehničkom rješenju, koje će se uskoro objaviti na HAKOM-ovim internetskim stranicama. 

Kako bi nam dodatno pojasnili način funkcioniranja HAKOMetra, HAKOM-u smo postavili par pitanja. 

VIDI.HR: Možete li nam pojasniti što točno znači "certificirani" alat? Znači li to da bi se rezultati mjerenja mogli koristiti kao dokaz u eventualnoj tužbi građana protiv operatera, no hoće li HAKOM u tom slučaju stajati iza građana, odnosno garantirati da su podaci točni (ukoliko se korisnik drži procedure koje navodite)? 

HAKOM:Certificirani alat znači da će korisnik, koji smatra da ima premalu brzinu širokopojasnog pristupa Internetu u odnosu na ugovorenu, moći u prigovoru svom operatoru kao dokaz priložiti mjerenja obavljena HAKOMetrom, a operator će ih razmatrati pri rješavanju prigovora. U slučaju da korisnik nije zadovoljan rezultatom postupka rješavanja prigovora, korisnik nakon toga može pokrenuti spor pred HAKOM-om. 

Rezultat mjerenja je svakako potrebno koristiti kao dokaz u postupku rješavanja spora, međutim važno je naglasiti kako je to samo jedan od mogućih dokaza, indicija koja ukazuje na brzinu koja nije sukladna pretplatničkom ugovoru.

Važnost ovog mjerenja je u činjenici što krajnji korisnici u izvansudskom postupku rješavanja spora do sada nisu imali sredstvo kojim bi mogli dokazivati svoje navode, već se radilo o njihovoj riječi nasuprot obavljene tehničke kontrole operatora.

Sada korisnici mogu na ravnopravan način sudjelovati u dokaznom postupku, a operator može dokazivati suprotno. Naravno da će HAKOM u tom slučaju uzimati u obzir provedena mjerenja, a dodatno, u svrhu utvrđivanja činjeničnog stanja, HAKOM može provesti i dodatna nezavisna mjerenja specijaliziranom mjernom opremom (na primjer xDSL analizatorom) kako bi nepobitno utvrdio tko je u pravu u sporu.

HAKOMetar će se, dakle, moći koristiti u postupcima rješavanja prigovora i sporova propisanih Zakonom o elektroničkim komunikacijama te je u tu svrhu i izrađen.

Ukoliko se u postupku utvrdi da su rezultati mjerenja zaista posljedica neispunjenja ugovorne obveze od strane operatora, a ne npr. tehničkih karakteristika kućne instalacije krajnjeg korisnika, korisnik može koristiti svoje pravo na raskid ugovora bez penala ili prelazak na paket koji može zadovoljiti izmjerenu brzinu. 

VIDI.HR: Hoće li aplikacija prikupljene podatke automatski slati vama (HAKOM-u), ili će korisnik imati opciju da sam odlučuje hoće li podatke koristiti samo za sebe ili ih dijeliti sa HAKOM-om? 

HAKOM:Aplikacija će pohraniti izvješće testa sa svim podacima lokalno kod korisnika te na serveru HAKOM-a. Podacima na serveru HAKOM-a će moći pristupiti i korisnikov operator (ukoliko mu korisnik podnese prigovor) kako bi sam mogao provjeriti mjerenja koja je korisnik obavio i dostavio kao dokaze pri prigovoru. Svaki korisnik HAKOMetra će biti upoznat s ovom činjenicom kao i opsegom podataka koji će se pohranjivati na serveru. 

HAKOM nam na žalost nije bio u mogućnosti poslati screenshotove novog alata, jer kažu kako se još nalazi u beta fazi testiranja pa će vjerojatno doživjeti neke izmjene.

Aplikacija će se od 5. studenog moći besplatno preuzeti s HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi www.hakom.hr, pa ćemo onda moći provjeriti je li doista tako učinkovita kako kažu.

Nadamo se samo da HAKOM, CARNet ili bilo tko drugi, neće pomoću ove aplikacije prikupljati i neke naše druge privatne podatke, te očekujemo kako će u "općim uvjetima korištenja" navesti točno koji se podaci prikupljaju, te tko ih sve smije koristiti i u koje svrhe, jer ne bismo željeli da se pod krinkom mjerenja brzine krije još jedan špijunski alat.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->