Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.05.2016. 13:11

Nvidia

GTX 1080: Brži od Titan X za puno manje love

Nvidia predstavila nove flagship gamerske grafičke kartice, GTX 1080 i GTX 1070.

GTX 1080: Brži od Titan X za puno manje love

Nvidijin šef (CEO) Jen-Hsun Huang predstavio je novu grafičku karticu GTX 1080, koja je prema njegovim riječima brža od postojećeg flagship modela Titan X, dok je istovremeno skoro duplo jeftinija, obzirom da Titan X košta 1000 dolara, a GTX 1080 će se prodavati po cijeni od 600 dolara (3.930 kn), koliko je koštala i grafička GTX 980 pri svojevremenom dolasku na tržište.

Pored toga Huang se pohvalio da je GTX 1080 tri puta više štedljiviji, odnosno energetski učinkovitiji od Titana X.

Nova grafička je brža također i od dvije GTX 980 kartice koje rade u SLI-u, a njezin je grafički procesor napravljen u 16 nm FinFET tehnologiji proizvodnje, zahvaljujući čemu i dolazi značajke povećane brzine i energetske učinkovitosti.

Gazda Nvidije je također rekao da je razvoj nove kartice trajao dvije godine, te je pri tome utrošeno "nekoliko milijardi dolara", pa kaže da biste za te novce mogli vjerojatno otputovati na Mars.

Nvidia je ujedno izdala i ovaj prigodni video u kojem možete vidjeti koji su glavni aduti nove grafičke.

Prije nego što je predstavio karticu, Huang je pokazao nekoliko novih igara poput The Division i Rise of the Tomb Raider, koje su radile na maksimalnim postavkama u visokoj razlučivosti s više od 60 sličica u sekundi, a potom je rekao da su to postigle upravo na novoj grafičkoj kartici.

Tomb Raider demo je najbolje demonstrirao snagu nove grafičke, pa je Huang pokazao GPU statistike koje su ukazale da grafički čip radi na 2,1 GHz, dok mu memorija šiba na 5,5 GHZ, što je brže od bilo kojeg GPU-a današnjice, ukoliko ne računamo one koje entuzijasti hlade tekućim dušikom za potrebe postizanja rekorda.

Što se hlađenja tiče, GTX 1080 se oslanja isključivo na zračno hlađenje, što ima utjecaja i na zagrijavanje od 67 stupnjeva celizija, što je temperatura kakvu baš ne biste voljeli na grafičkoj kartici u svojem računalu, no Nvidia smatra da je to OK, pa nećemo tvrditi da će nam se PC rastopiti zbog toga.

Što se novih tehnologija tiče, GTX 1080 nudi "simultanu multi projekciju", koja pomaže igrama da izgledaju manje distorzirane pri settingu s tri monitora ili na ultraširokim 21x9 zaslonima. To joj također omogućuje i učinkovitije VR renderiranje, pa Huang kaže da je 1080 dvostruko brža od Titana X kada koristi tu značajku za renderiranje VR sadržaja.  

Nvidia za sada još nije iznijela previše drugih tehničkih podataka o kartici, već kaže da će detalje objaviti krajem mjeseca, no pohvalila se nekim statistikama po kojima ispada da 1080 "pumpa" 9 teraflopsa, te sadrži 8 GB Micron GDDR5X RAM memorije.

Druga predstavljena kartice, GTX 1070, također je brža od Titan X, "ispucava" 6,5 teraflopsa, te također sadrži 8 GB RAM-a, a dolazi s cijenom od 379 dolara (2.483 kn), pa bi se moglo reći da predstavlja "best buy" u domeni gamerskih grafičkih kartica najviše klase.

Sada čekamo odgovor AMD-a koji bi uskoro trebao predstaviti svoje nove grafičke na Polaris tehnologiji.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->