Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Europski parlament traži jedinstveni punjač za sve mobitele
Članak
Objavljeno: 01.02.2020. 15:27

Europski parlament 

Europski parlament traži jedinstveni punjač za sve mobitele

Zastupnici žele izaći u susret potrošačima i smanjiti elektronički otpad kroz uvođenje jedinstvenog punjača za sve mobilne uređaje.

Europski parlament traži jedinstveni punjač za sve mobitele

Članovi Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta zatražili su od Europske komisije u raspravi 13. siječnja ove godine obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone, tablete, e-čitače, pametne kamere i nosive elektroničke uređaje.

Prema istraživanju iz 2014. broj različitih punjača za mobilne telefone smanjen je s 30 u 2009. na tri, odnosno miniUSB, USB-C i Lightning. Unatoč tome, kod kupovine novog uređaja novi punjač automatski se dobiva s uređajem. Prema podacima Europske komisije elektronički otpad je najbrže rastuća vrsta otpada u EU-a, i do 2020. bi mogao narasti na više od 12 milijuna tona.

"Komisija treba preuzeti vodstvo i zaustaviti diktiranje uvjeta tehnoloških divova. Ako digitalni suverenitet nešto znači novoj Komisiji očekujemo prijedlog za uvođenje jedinstvenog punjača tijekom sljedećih šest mjeseci", rekla je Róża Thun und Hohenstein (Poljska, EPP, potpredsjednica IMCO-a) koja je podnijela pitanje za usmeni odgovor Komisiji.

Donositelji zakona u EU-u pozvali su na uvođenje jedinstvenog punjača još 2014., no do sada Komisija nije nametala suradnju proizvođačima mobilnih telefona i sve je ovisilo o njihovoj slobodnoj volji. To bi se sada trebalo promijeniti jer su u četvrtak, 30. siječnja, zastupnici usvojili rezoluciju kojom traže mjere za uvođenje jedinstvenih punjača i očekuju prijedlog Komisije do srpnja 2020.

To znači da bismo do ljeta ove godine mogli saznati koje tehnološko rješenje univerzalnog punjača će postati mandatorno svim proizvođačima mobilnih uređaja koji žele nastupati na europskom tržištu.

Odmah nakon ove odluke europskog parlamenta oglasio se Apple koji je žestoko protiv uvođenja jedinstvenog punjača, dakako zbog Lightning konektora koji služi za napajanje iPhoneova. Iz Applea su čak izdali priopćenje u kojem kaže da će upravo standardizacija dovesti do povećanja otpada obzirom da milijarda iPhoneova koristi Lightning konektor.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->