Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.12.2018. 12:51

Europska komisija 

EU plaća otkrivanje bugova u open source alatima

Nagrade za otkrivanje sigurnosnih propusta u alatima poput KeePassa iznositi će od 25 do 90 tisuća eura.

EU plaća otkrivanje bugova u open source alatima

Europska komisija u siječnju 2019. godine lansira program plaćanja nagrada za otkrivanje bugova u 14 open-source softverskih alata koje i sama koristi. Među njima se nalaze 7-zip, Drupal, VLC Media Player, KeePass i GNU C Library, a čitav popis možete pogledati na ovoj poveznici, putem koje se možete i sami prijaviti za sudjelovanje u lovu na bugove. 

Za svaki od tiha alata EK je pripremila budžet za nagrade koji se kreće između 25 i 90 tisuća eura, odnosno ukupni fond nagrada iznosi oko 850 tisuća eura. Europska komisija je brigu oko open source softvera započela 2015. godine, kada je pokrenula projekt FOSSA (Free and Open Source Software Audit), kako bi riješila bug pronađen u OpenSSL enkripciji.

Projekt je produžen na dodatne tri godine, a prošle godine donešena je odluka o novčanim nagradama za otkrivanje bugova. Za razliku od velikih komercijalnih kompanija, koje već duže vrijeme na sličan način nagrađuju otkrivanje bugova u svojem softveru, open-source softver je do sada ovisio samo o entuzijazmu članova zajednice, pa EK vjeruje da će ovaj program novčanim nagradama privući najveće stručnjake za protuhakersku zaštitu. To vjerojatno neće zaustaviti hakere u cyber napadima na EU, no zajednica slobodnog koda će se sigurno dodatno motivirati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam