Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.01.2017. 13:00

Croatian Makers 

Bakić oprema 500 škola BBC Micro Bit računalima

Crowdfunding kampanja na Indiegogou nalazi se pred ostvarenjem cilja o prikupljanju 100.000 dolara.

Bakić oprema 500 škola BBC Micro Bit računalima

Projekt udruge IRIM (Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih) koju su osnovali Nenad i Rujana Bakić pod nazivom Croatian Makers namijenjen je hrvatskom školstvu te fokusiran na STEM područja, a odnosi se na implementaciju BBC Micro: Bit računala u učionice diljem zemlje.

Micro: Bit računala razvili su BBC, Microsoft i drugi partneri, a namijenjena su školama za potrebe edukacije u STEM područjima, dizajnu, umjetnosti i drugim predmetima. 

Projekt je pokrenuo BBC, a računalo je izrađeno uz pomoć tvrtki Microsoft, ARM, Samsung,  Barclays, element14, NXP Semiconductors, Lancaster University, Nordic Semiconductor, ScienceScope, Technology Will Save Us i Python Software Foundation.

Na britansko tržište je lansirano 22. ožujka 2016., a dolazi s Nordic Semiconductor nRF51822 CPU-om, 16 MHz ARM Cortex-M0 mikrokontrolerom, 256 KB Flash memorije i 16 KB RAM-a, a u njega su ugrađeni Bluetooth LE, MicroUSB, edge konektor, akcelometar i magnetometar.

Zaslon se sastoji od 25 LED-ova, dva programibilna gumba, te se može napajati putem USB-a ili eksternog baterijskog paketa.

U okviru Croatian Makers projekta, Nenad Bakić, poznati hrvatski poduzetnik, investitor i osnivač više tvrtki među kojima je i portal MojPosao, pokrenuo je crowdfunding kampanju na Indiegogo portalu, čiji cilj je bio prikupiti 60.000 dolara s ciljem da se u najmanje 360 škola i ustanova uključenih u Croatia Makers ligu podijeli najmanje 3.600 BBC Micro:Bit računala.

Obzirom da je taj cilj ostvaren za manjeod24 sata, Bakić i društvo su na Indiegogou postavili novi od 100.000 dolara, koji bi trebao omogućiti donaciju i implementaciju računala u 500 ustanova. U trenutku pisanja ovog teksta, 19 dana prije isteka kampanje prikupljeno je 96.389 dolara, pa je za očekivati da će i taj cilj vrlo skoro biti uspješno ostvaren.

Konačni cilj projekta je da se svakom učeniku 6. ili 7. razreda osnovnih škola u Hrvatskoj osigura korištenje BBC Micro: Bit računala, uz koje dolazi i pripadajuća edukacija.

Ukoliko i vi želite sudjelovati u ovoj inicijativi svojim prilogom, možete uplatiti od 15 dolara (106 kn) na više putem ove poveznice i time doprinijeti još boljoj i suvremenijoj tehnološkoj edukaciji među mladima koji predstavljaju zalog naše budućnosti.

Više detalja o projektu pogledajte u ovom videu. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->