Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.04.2017. 13:49

Scribbles 

Alat za praćenje dokumenata MS Officea koji koristi CIA

Alat koristi CIA za praćenje ukradenih dokumenata kako bi došla do "zviždača" poput Snowdena.

Alat za praćenje dokumenata MS Officea koji koristi CIA

Wikileaks je objavio novi set dokumenata iz svoje Vault 7 serije koji opisuju alat pod nazivom Scribbles koji CIA navodno naziva još i "Snowden Stopper", čija uloga je praćenje dokumenata MS Officea. Alat je napravljen tako da u Officeove dokumente koje se želi zaštititi i pratiti stavlja poseban "mamac-tag". Ukoliko netko ukrade povjerljivi dokument sa zaštićenih servera i računala državnih agencija, CIA može pratiti "mamac" i tako doći do izvora koji ga je prekopirao, odnosno do zviždača koji objavljuje stvari koje ne smije kao što je to činio Edward Snowden.

Wikileaks kaže da Scribbles omogućuje off-line predprocesiranje Microsoft Office dokumenata, a u osnovi je "watermarking alat". Prema objavljenim podacima ispada da se alat koristi od 2013. godine na Windowsima od verzije 8.1 x64, te u Officeima od verzije 97 do 2016, no ne radi s Office 95 dokumentima.

Kako se čini Scribbles radi samo s Microsoftovim dokumentima, što znači ako sadržaj iskopirate recimo u dokument Open Officea ili LibreOfficea watermarkovi i URL-ovi neće biti vidljivi onima koji vas proganjaju. Zajednica otvorenog koda opet ima razloga za veselje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam