Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.12.2023. 10:53

Arbor 

Vegetarijanski raketni motor

Vodeći se iskustvima stečenim u Muskovoj svemirskoj tvrtki, inženjeri proizvode čistu električnu energiju bez štetnih emisija.

Vegetarijanski raketni motor

Brad Hartwig i njegov tim inženjera iz tvrtke Arbor Energy and Resources Corporation, gradi specijalizirane elektrane za uklanjanje ugljičnog dioksida iz zraka.

Zanimljivo je da su Hartwig i njegovi suradnici bivši inženjeri u SpaceX-u, gdje su radili na razvoju raketnih motora, a iskustvo stečeno u Muskovoj svemirskoj kompaniji omogućilo im je da tu tehnologiju transferiraju u sustav koji otpadnu biomasu pretvara u sintetički plin, koji potom izgara u prisutnosti čistog kisika kako bi se proizveo čisti ugljični dioksid.

arbor 4

Potom se komprimirani plin dovodi kroz kompaktne turbo strojeve slične onima koji se koriste u SpaceX-ovim raketama i omogućuje proizvodnju električne energije, što je jedan od glavnih ciljeva Hartwigove kompanije, koja se bavi i trajnim uklanjanjem CO2 iz atmosfere i njegovim upumpavanjem u zemlju u obliku vrlo guste superkritične tekućine.

arbor 2

Motor na biomasu koji je u stanju koristiti biomasu za proizvodnju čiste energije bez otpuštanja CO2 u atmosferu Hartwig naziva vegetarijanskim raketnim motorom, a uspješno su ga testirali u Mojave Air and Space Portu u Kaliforniji.

Arbor je već izradio prototip elektrane na biomasu pod nazivom Halycon. Proces počinje s prirodno nastalom otpadnom biomasom koja se prikuplja u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, državnim parkovima i nacionalnim šumama prije nego što se razgradi ili postane prijetnjom od šumskog požara.

Nakon što se otpadna biomasa prikupi, usitnjava se nakon što se prethodno termički obradi kroz proces koji se zove torefikacija. Ovaj korak sličan je prženju zrna kave i čini materijal lakim za mljevenje i stabilnijim, sprječavajući oslobađanje CO2 prirodnom razgradnjom.

Kada toreficirana biomasa stigne do elektrane, učitava se u rasplinjač. U rasplinjaču, toreficirana biomasa prolazi niz kemijskih reakcija koje pretvaraju čvrstu biomasu u mješavinu plinovitog vodika, ugljičnog monoksida, ugljičnog dioksida i vode, smjesu poznatu kao sintetski plin.

elektrana Halycon

Svi minerali ili druge čvrste nečistoće koje se ne mogu pretvoriti ispadaju kao pepeo i mogu se prodati za upotrebu u poljoprivredi ili građevinarstvu.

Sintetički plin iz rasplinjača dovodi se u komoru za sagorijevanje gdje se miješa s kisikom i izgara u reakciji sagorijevanja kisikom proizvodeći čisti ugljični dioksid, vodu i oslobađajući energiju u obliku topline.

Ovaj visokotemperaturni i visokotlačni plin potpuno je zatvoren tako da može pretvoriti toplinu u električnu energiju, koristiti vodu i pohraniti 100% CO2 koji se uhvati.

Izlazeći iz komore za sagorijevanje, vrući plinovi se šire kroz plinsku turbinu koja zatim vrti generator za proizvodnju električne energije koja se može prodati mreži kao fleksibilan izvor električne energije osnovnog opterećenja.

Nakon što se izvuče sva energija, plinovi se hlade, a vodena para se kondenzira kao tekuća voda koja se može koristiti za poljoprivredu i piće.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Arbor
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->