Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: U Detroitu prva cesta s bežičnim punjenjem automobila
Članak
Objavljeno: 30.11.2023. 14:07

City of Detroit 

VIDEO: U Detroitu prva cesta s bežičnim punjenjem automobila

Tehnologija puni električna vozila dok voze preko punjača ugrađenih u kolnik.

VIDEO: U Detroitu prva cesta s bežičnim punjenjem automobila

Već duže vrijeme smo imali priliku vidjeti istraživačke projekte i demonstracije bežičnog punjenja električnih vozila ugrađenih u kolnik, koji omogućuju punjenje i dopunjavanje njihovih baterija tijekom vožnje ili stajanja na semaforima.

Sada je gradska uprava Detroita objavila će taj američki grad postati prvi koji će imati javnu prometnicu s bežičnim punjenjem, na koju će biti instalirana tehnologija izraelskog startupa Electreona.

el

"Koristeći tehnologiju Electreona, 14. ulica između ulica Marantette i Dalzelle sada je opremljena zavojnicama za indukcijsko punjenje koje će puniti električna vozila opremljena prijamnicima Electreona dok se voze cestom. Cesta će se koristiti za testiranje i usavršavanje ove tehnologije bežičnog punjenja u stvarnom okruženju i usavršavanje prije nego što bude dostupna javnosti u sljedećih nekoliko godina, pomažući da se Michigan i Detroit dodatno uspostave kao predvodnici u inovacijama i tehnologiji", izjavio je zamjenik gradonačelnika Dertroita Todd Bettison, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Electreonova tehnologija bežičnog punjenja temelji se na induktivnoj sprezi između bakrenih zavojnica postavljenih ispod površine ceste i prijamnika instaliranih na električnim vozilima. Kada se automobil s prijamnikom približi dijelovima ceste za punjenje, bežično prenosi električnu energiju kroz magnetsko polje. Ta se električna energija zatim kao energija prenosi u bateriju vozila, puneći je.

Ovi segmenti za punjenje mogu bežično prenositi električnu energiju do prijemnika kada je vozilo parkirano (statičko punjenje) ili dok se vozi u pokretu (dinamičko punjenje).

EV Roadway pic3

 

Electreon ističe da je 'električna cesta' sigurna za vozače, pješake i divlje životinje, jer se svaka zavojnica na cesti aktivira samo kada vozilo s odobrenim prijamnikom prijeđe preko nje, što osigurava da je prijenos energije kontroliran i osiguran samo vozilima kojima je to potrebno.

EV Roadway pic4

Jedino nam nije jasno hoće li energija za punjenje električnih vozila biti besplatna ili Detroit ima neki plan naplaćivanja usluge korisnicima opremljenim prijemnicima za punjenje. Sigurni smo postoji neki poslovni model jer je to ipak Amerika. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->